Site icon grafoyme.gr

Le Soir: Η Εύα γνώριζε για τα ποσά – La Repubblica: Η Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία

Νέα στοιχεία για το Qatargate παρουσιάζει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Η Καϊλή προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία», όσον αφορά στην εμπλοκή της προφυλακισμένης με βαρύτατες κατηγορίες, Εύας Καϊλή, στοιχεία που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Η καρατομημένη αντιπρόεδρος του ΕΚ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας στις απαντήσεις που έδωσε στους αστυνομικούς φέρεται να είπε ότι γνώριζε για τη βαλίτσα με τα χιλιάδες ευρώ που υπήρχε στο σπίτι της αλλά υποστήριξε ότι ήταν του Παντσέρι. Υποστηρίζει ακόμα ότι «δεν είχε σκεφτεί ποτέ την προέλευση αυτών των χρημάτων» παρά μόνον όταν έσκασε η ιστορία με τις συλλήψεις κατάλαβε ότι δεν ήταν «φυσιολογικό».

Παράλληλα, παραδέχεται ότι μόλις συνελήφθη ο σύντροφός της εκείνη τηλεφώνησε στον πατέρα της και του είπε να πάρει τη βαλίτσα με τα χρήματα. «Ξέρω ότι ο σύζυγός μου κρατούσε κάτι για λογαριασμό του παλιού του αφεντικού, Αντόνιο Πάντσερι, και ίσως και για το τωρινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο επίσης. Ωστόσο, δεν ήξερα τι και γιατί. Δεν νομίζω ότι εμπιστεύομαι κανέναν πια μετά από αυτό που συνέβη», φέρεται να είπε η  Εύα Καϊλή σύμφωνα με τη La Repubblica.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Καϊλή υποστηρίζει ότι όταν συνελήφθη ο σύντροφός, Φραντσέσκο Τζόρτζι, μπήκε στο γραφείο του και έψαξε τα πράγματά του για να καταλάβει γιατί τον συνέλαβαν. Παραδέχεται ότι βρήκε τη βαλίτσα με τα χρήματα, έναν υπολογιστή και ένα κινητό τηλέγωνο και ειδοποίησε τον πατέρα της.

«Άνοιξα τη βαλίτσα και το χρηματοκιβώτιο. Ξέρω ότι (ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι) κρατούσε κάτι για το παλιό του αφεντικό, τον Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, και ίσως και για το σημερινό του αφεντικό, Αντρέα Κοζολίνο» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα και συνεχίζει: «Έτσι τηλεφώνησα στον πατέρα μου, που ήταν με το μωρό, του ζήτησα να έρθει να πάρει τη βαλίτσα. Είναι μια βαλίτσα που κρατούσε ο άνδρας μου στο σπίτι για λογαριασμό του Παντσέρι. Ήξερα ότι ο πατέρας μου θα πήγαινε μετά στην κόρη μου, γι’ αυτό είχα βάλει μπιμπερό στη βαλίτσα», φέρεται σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα να υποστήριξε η Καϊλή.

Η καρατομημένη αντιπρόεδρος του ΕΚ, στη συνέχεια επιχείρησε να επικοινωνήσει τον Παντσέρι, τον Ταραμπέλα και την Αρίνα.  Όσον αφορά στον σύντροφό της η ιταλική εφημερίδα αναφέρει στο ρεπορτάζ ότι η Καϊλή  ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε ηθική υποχρέωση απέναντι στον Αντόνιο Παντσέρι και τον Αντρέα Κοτζολίνο. «Δεν μπορούσε να πει όχι. Ίσως έπρεπε να είχα πει κάτι γιατί είμαι μεγαλύτερη από τον Φραντσέσκο. Είναι πολύ φιλόξενος, πολύ ευγενικός με τους φίλους του γενικά», φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς κατά την κατάθεσή της.

Τι γράφει η Le Soir

«To σύστημα Παντσέρι στην καρδιά της έρευνας» είναι ο τίτλος νέου άρθρου της βελγικής εφημερίδας Le Soir σχετικά με το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όλα ξεκίνησαν το 2018. Ο κ. Παντσέρι ήταν τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (…) Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (του Κατάρ, Αλί Μπεν Σαμίκ Αλ Μαρί,σημερινός υπουργός Εργασίας,) στη συνέχεια ανέπτυξε την ιδέα του lobbying. Ο κ. Παντσέρι συμφώνησε να δουλέψει για τους Καταριανούς. Κάπως έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, πρώην βοηθός του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στους ανακριτές, ξεκίνησαν όλα στην υπόθεση διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Τζόρτζι προσθέτει το άρθρο, όταν ήταν ακόμη ευρωβουλευτής ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είχε αρχίσει να εργάζεται υπέρ των απεσταλμένων του Κατάρ.

«Στις αρχές του 2019 ξεκίνησε η συνεργασία. Έχουμε ορίσει τα ποσά, τα οποία δυσκολεύομαι λίγο να θυμηθώ, για τις αντίστοιχες παρεμβάσεις μας. Ήταν σε μετρητά. Ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι διαβεβαιώνει τον ανακριτή ότι η προέλευση της συμφωνίας με το Κατάρ χρονολογείται από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2019, μετά τη λήξη της θητείας του ως ευρωβουλευτής. Η συμφωνία με το Μαρόκο, η οποία «ξεκίνησε μετά το 2019», «υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε εργαστεί για να αποφύγουμε ψηφίσματα κατά της χώρας και σε αντάλλαγμα θα λαμβάναμε 50.000 ευρώ», αναφέρει λεπτομερώς αυτός που συχνά αποκαλείται «ο φίλος του Μαρόκου» στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαιώνει τον ρόλο που διαδραμάτισε ο σημερινός Πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμντεραχίμ Ατμούν» επισημαίνει το άρθρο.

Σύμφωνα με την περιγραφή του Φραντσέσκο Τζόρτζι, μόλις λίγους μήνες αργότερα το σύστημα έγινε πιο επαγγελματικό, με τη δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης των Βρυξελλών Fight Impunity. Γιατί «έπρεπε να βρούμε ένα καθαρό σύστημα που δεν θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» αναφέρεται. Τα αεροπορικά εισιτήρια για την Ντόχα θα διανεμήθηκαν επίσης, συνεχίζει ο κ. Τζόρτζι, μέσω του Αντόνιο Παντσέρι σε συγγενείς, ιδιαίτερα σε μία λογίστρια και πολιτικούς συμβούλους. Ωστόσο, κανένας βουλευτής δεν αναφέρεται από τον Φραντσέσκο Τζόρτζι ότι επωφελήθηκε από μια πλήρη παραμονή στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, συμπληρώνει η Soir.

Lobbying, συνεχίζει, είχε γίνει και υπέρ του Μαρόκου, αλλά και της Μαυριτανίας: «Όσον αφορά στη Μαυριτανία έχουν πρόβλημα εικόνας. Προσέλαβαν τον κ. Παντσέρι για το πώς να το κάνουν (…) Όσον αφορά την αποζημίωση μου, νοίκιασα το διαμέρισμά μου στην rue de la Tulipe στον πρέσβη της Μαυριτανίας. Το ενοίκιο ήταν η εκτίμηση μου. Ο κ. Πάντσέρι έλαβε 25.000 ευρώ μετρητά. Ωστόσο, σχετικά με την εν λόγω μαρτυρία η εφημερίδα αναφέρει ότι δεν παραπέμπει σε καμία παρανομία καθώς και ότι (η Soir) δεν μπόρεσε να τη διασταυρώσει.

Όσον αφορά στην κ. Καϊλή, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να είπε σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «η Εύα γνώριζε προφανώς τα χρηματικά ποσά και την προέλευση, αφού μένουμε μαζί, αλλά δεν αποτελεί μέρος του δικτύου» και προσθέτει ότι του είχε ζητήσει πολλές φορές να σταματήσει «γιατί την έβαζε σε κίνδυνο σε σχέση με τα καθήκοντά της».

Παράλληλα, η Εύα Καϊλή, συνεχίζει το άρθρο, η οποία πέρασε από ακρόαση πιστεύει ότι την εξαπάτησαν.

«Δεν μου άρεσε ο τρόπος που εμπιστεύτηκε τυφλά τον Αντόνιο» (Παντσέρι), περιγράφει μιλώντας για τον σύντροφό της, σύμφωνα με την Soir. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της Αντιπροέδρου του ΕΚ, εξηγεί σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι προσπάθησε να διαχωρίσει τη δουλειά της από αυτή του Φραντσέσκο Τζόρτζι και ήθελε να αποστασιοποιηθεί από τον Πάντσερι, ειδικά αφού ο τελευταίος «είχε αφήσει μια βαλίτσα στο σπίτι. Δεν είδα το περιεχόμενο, αλλά ήξερα τι ήταν, τι ήταν μέσα…» Ερωτηθείσα για τις δεσμίδες χαρτονομισμάτων, απλώς παραδέχεται ότι ποτέ δεν «σκέφτηκε την προέλευση αυτών των χρημάτων», φανταζόμενη ότι, ίσως , αυτά τα μετρητά είχαν εμπιστευθεί από τις κυβερνήσεις στην ΜΚΟ του κ. Παντσέρι για να πραγματοποιήσει ανθρωπιστικές διασώσεις (ανθρωπιστικές δράσεις). «Είμαι στο στάδιο που δεν αναγνωρίζω πια κανέναν, ούτε τον ίδιο μου τον σύντροφο», καταλήγει, επισημαίνει η Soir ενώ την περιγράφει «εμφανώς αναστατωμένη».

 

Related Posts

Exit mobile version