Στη Βουλή ο νόμος για τη συγκάλυψη των υποκλοπών – Αδειάζει τον Μητσοτάκη η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Ολοκληρώνεται απόψε η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο ” Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών”.

Ένα από τα σημεία που συγκεντρώνει τις περισσότερες διαφωνίες το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι αυτό που προβλέπει ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ. Δηλαδή ορίζει πως κανείς έως και τις επόμενες εκλογές αλλά και αργότερα δεν θα μπορεί να μάθει για ποιόν λόγο παρακολουθήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και δημοσιογράφοι όπως και άλλα πολιτικά πρόσωπα. Αυτό ακριβώς το στοιχείο είναι που πείθει το σύνολο της αντιπολίτευσης ότι επιχειρείται συγκάλυψη, ενώ θα μπορούσε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στο οποίο προβλέπονταν η άμεση ενημέρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης και Δικαιοσύνης κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν εκτός από την αντιπολίτευση η Αρχή Διατήρησης του Απορρήτου των Επικοινωνιών , η Αρχή Διασφάλισης Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η Ολομέλεια της Δικηγορικών Συλλόγων. Επίσης έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους κορυφαίοι συνταγματολόγοι ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαφωνεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εκφράζει σειρά σοβαρών επιφυλάξεων, ενώ «καρφώνει» την κυβέρνηση για την τριετή ομερτά που προσπαθεί να επιβάλει.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την τριετία που ορίζεται με το νομοσχέδιο ως ο χρόνος μετά τον οποίο μπορεί να ενημερωθεί ο παρακολουθούμενος, τονίζει ότι δεν φαίνεται συμβατή με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Την ίδια στιγμή αφήνει αιχμές τόσο για το γεγονός ότι δεν θα γνωστοποιείται ο λόγος της άρσης απορρήτου όσο και για την σύνθεση του οργάνου που θα προχωρά στην ενημέρωση.

Η Επιστημονική Υπηρεσία κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρακολούθηση του πολιτικού προσωπικού, καθώς υπογραμμίζει πως «τίθεται το ερώτημα, αν η άρση απορρήτου της επικοινωνίας βουλευτή συνιστά περιορισμό του προσώπου του  όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

Related Posts