Παπαγγελόπουλος: Η Novartis το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, δωροδοκήθηκαν 3 πολιτικοί

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους είναι η υπόθεση της Novartis», επανέλαβε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της απολογίας του στο Ειδικό Δικαστήριο προσθέτοντας ότι το μόνο που το ξεπερνάει, «είναι η επιχείρηση συγκάλυψης του».

Επιπλέον, ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «τρεις πολιτικοί δωροδοκήθηκαν από την Novartis, δεν τα λέω εγώ, το πόρισμα» του εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη τα λέει αυτά. Είχε προηγηθεί ερώτηση μέλους του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο ζήτησε τη γνώμη του πρώην αναπ. υπουργού Δικαιοσύνης για το σκάνδαλο Novartis.

«Η δίκη είναι πολιτική. Η απόφασή σας όμως, είναι δικαστική κρίση και ως εκ τούτου πρέπει να είναι δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη. Πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από τα στοιχεία της δικογραφίας και της ενώπιόν σας διαδικασίας», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με τις κατηγορίες εναντίον του υπογραμμίζοντας ότι η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο είναι αντισυνταγματική και παράνομη ενώ έκανε λόγω για παρακρατική μεθόδευση.

Ο ίδιος αναφερόμενος στους τρεις εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου, Γεωργία Τσατάνη και Ελένη Ράϊκου, οι οποίοι τον έχουν καταγγείλει για παρεμβάσεις και πιέσεις στο έργο τους, τους καταλόγισε έχθρα, μίσος, ψεύδη και εκδίκηση.

Ως προς την Γεωργία Τσατάνη, ο Δ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ότι είχε ως «αποστολή» να αρχειοθετήσει την υπόθεση Βγενόπουλου ενώ πρόσθεσε ότι επιχείρησε να τον «παγιδέψει».

«Ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο, μια πραγματική σκευωρία για να ενταφιαστούν οι ευθύνες Βγενόπουλου. Η αποστολή της ήταν να αρχειοθετήσει τον Βγενόπουλο», υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε: «H κα Τσατάνη προσπάθησε να με πείσει ότι, όλα όσα είχε κάνει με τη δικογραφία Βγενόπουλου είναι νόμιμα. Επί 29 λεπτά μου έλεγε τον πόνο της».

Πρόεδρος (Βασιλική Ηλιοπούλου): Φοβόταν το πειθαρχικό και την ενδιέφερε η προαγωγή της;

Παπαγγελόπουλος: Ναι

Πρόεδρος: Μετά από αυτό όμως, γιατί να την πάρετε τηλέφωνο; Τι τη θέλατε;

Παπαγγελόπουλος: Για όλους αβροφροσύνης. Μου το ζήτησε η ίδια. θα έπαιρνα οποιονδήποτε μετά. Μου είχε πει πάρε με θέλω να σου πω και κάτι σημαντικό. Μου έκανε συζήτηση για τον πραγματογνώμονα. Πίστευε πως ήξερα ποιος είναι ο Γεωργάρας. Ήταν ο ίδιος πραγματογνώμονας που είχε οριστεί στο Βατοπέδι και απάλλαξε το Βγενόπουλο. Μου είπε είναι εξαίρετος. Τεφαρίκι

Πρόεδρος: Ναι, αλλά εσείς την πήρατε

Παπαγγελόπουλος: Επειδή μου το ζήτησε. Μετά από μένα πήρε το Γεωργάρα και για αυτό έσβησε το όνομα του από τις κλήσεις της. Ήταν μέρος του σχεδίου, που είχε καταστρωθεί, ώστε η κ. Τσατάνη να απαλλάξει τον κ. Βγενόπουλο. Κι εγώ στην ουσία συναίνεσα. Γιατί δεν ήξερα, ή δεν θυμόμουνα ότι, ήταν του Βατοπεδίου ο πραγματογνώμονας. Άλλη μία απόδειξη ότι, δεν με ενδιέφερε η υπόθεση Βγενόπουλου.

Πρόεδρος: Προβλέπατε ότι, θα τη θέσει στο αρχείο;

Παπαγγελόπουλος: Όχι. Ήταν λάθος της, που μου έκανε αναφορά κι έτσι αναγκάστηκα να ψάξω την υπόθεση Βγενόπουλου. Ούτε διαδίκτυο δεν ήξερα τότε Αν ήθελα να βλάψω την κ. Τσατάνη θα έλεγα ότι, κακώς κρατάει τη δικογραφία. Κι όμως την υπερασπίστηκα και στη Βουλή.

Πρόεδρος: Εάν έχει γίνει όλη αυτή μεθόδευση, μήπως πρέπει να ψάξουμε αλλού το Ρασπούτιν; Είναι πολύ βαριά πράγματα αυτά. Καταλάβατε ότι, η Τσατάνη την πήρε τη δικογραφία Βγενόπουλου, για να τη θέσει στο αρχείο;

Παπαγγελόπουλος: Όχι

Πρόεδρος: Και δεν αναρωτηθήκατε γιατί την πήρε από τη Ράικου;

Παπαγγελόπουλος: Μου είπε ότι, συμφωνεί ο επόπτης της ο κ. Παντελής. Δεν ήξερα ότι, έκαναν έρευνα και οι Κύπριοι Εισαγγελείς.

Πρόεδρος: Γιατί τονίζετε συνέχεια ότι, σας ζήτησε να συναντηθείτε σε καφετέρια ή στο γραφείο της το βράδυ;

Παπαγγελόπουλος: Ήθελε να με παγιδεύσει.

Πρόεδρος: Πώς;

Παπαγγελόπουλος: Μόνο που θα το έλεγε εγώ θα το δεχόμουνα

Πρόεδρος: Δεν σκεφτόσασταν τότε ότι, μπορεί να είναι παγίδα;

Παπαγγελόπουλος: Όχι. Εισαγγελέας Εφετών μου ζήτησε, θα υποψιαστώ ότι, μου στήνει παγίδα; Μετά εκεί κατέληξα. Σκέφτηκα ότι, δεν είναι σωστό να πάω στο γραφείο της βράδυ. Και δεν πήγα. Αλλά έξω θα μπορούσα να πάω, όπως με οποιονδήποτε εισαγγελέα. Αλλά δεν είχα χρόνο. Αλλιώς θα είχα πάει.

Πρόεδρος: Τη συμβουλεύσατε να κάνει το σωστό;

Παπαγγελόπουλος: Αυτό που λέει ο νόμος.

Πρόεδρος: Τι περίεργο έχει συμβεί εδώ;

Παπαγγελόπουλος: Επιβεβαιώνεται ο κ Αγγελής, που μου είπε ότι, ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο, για να ενταφιαστούν οι ευθύνες του Βγενόπουλου. Εάν, όπως έλεγε είχε δεχτεί πιέσεις από μένα, τότε για λόγους ευπρεπείας θα έπρεπε να κάνει δήλωση αποχής. Αλλά η αποστολή της ήταν να ολοκληρώσει την αρχειοθέτηση Βγενόπουλου από τους Κύπριους εισαγγελείς.

Ακόμη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι οι συνομιλίες του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή ηχογραφήθηκαν παρανόμως, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Υπήρξα θύμα παρακολουθήσεων πολύ πριν βρεθούν τα predator. Υπήρχαν πρωτοσέλιδα: ‘Μυστικές υπηρεσίες κλείδωσαν τον Μίμη’, ‘ΕΥΠ και Ισραηλινοί άκουσαν τον Παπαγγελόπουλο. Πώς με παρακολουθούσαν; Σχετική εισαγγελική διάταξη δεν είδα ποτέ. Αλλά τα έγραφαν. Γιατί; Προετοίμαζαν το έδαφος για τις παράνομες μαγνητοφωνήσεις του Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου;».

Πρόεδρος: Οι παρακολουθήσεις ήταν παράνομες, οι κασέτες ήταν πλαστές;

Παπαγγελόπουλος: Ήταν πραγματικά η συνομιλία μου με τον Παππά, όμως αυτά που έλεγα εγώ, έπαιξαν ρόλο στην αθωότητά μου. Αυτές, που διέρρευσαν στα φιλικά Μέσα Εξαπάτησης ήταν παραποιημένες. Όλες μου οι κουβέντες με τον Παππά και τον Μιωνή ήταν καθαρές και ξάστερες. Μιλάμε για παρακράτος από το 2019.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε σε άλλο σημείο της απολογίας του, ότι ήρθε ενώπιον του δικαστηρίου με πλήρη συνείδηση της αθωότητας του και προσέθεσε:

«Σε όλη μου τη ζωή – συνέχισε ο Δ. Παπαγγελόπουλος- προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη. Ο Παζολίνι είχε πει, ότι όποιον ενοχλούν τα σκάνδαλα είναι tres banal. Επέλεξα να είμαι tres banal. Τα σκάνδαλα δεν έχουν μόνο ποινική και ηθική απαξία. Η χώρα μας, όχι μόνο έχει λεηλατηθεί από τα σκάνδαλα, έχει υποστεί και άλλες συνέπειες. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα;», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Επειδή εγώ αγαπάω την πατρίδα μου, επέλεξα να είμαι απέναντι στα σκάνδαλα. Το τίμημα που πληρώνω, δεν θα με κάνει να μετανιώσω. Η δίκη είναι πολιτική, η απόφασή σας είμαι βέβαιος ότι θα είναι αποτέλεσμα των αποδεικτικών μέσων που παρουσιάστηκαν στη δίκη και θα πράξετε το καθήκον σας. Ακόμα και πιέσεις να έχουν ασκηθεί, πιστεύω ότι υπάρχουν δικαστές εις τας Αθήνας».

Τέλος, η δίκη συνεχίζεται στις 13 Φεβρουαρίου, με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Όλγας Σμυρλή.

Πηγή: avgi.gr

Related Posts