ΗΠΑ: Για πρώτη φορά είναι υποψήφια σε όλες τις πολιτείες ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικοί είναι υποψήφιοι στις ενδιάμεσες εκλογές και τις 50 πολιτείες της χώρας, ένα γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό.

Περίπου 670 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι υποψήφια στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για αύξηση κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση του LGBTQ Victory Fund, που βοηθά στη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών.

90% Δημοκρατικοί

Μεταξύ των υποψηφίων που ξεχωρίζουν είναι οι Δημοκρατικές Τίνα Κότεκ και Μόρα Χίλι, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν οι πρώτες λεσβίες κυβερνήτριες στις πολιτείες τους, το Όρεγκoν και τη Μασαχουσέτη αντίστοιχα. Στο Βερμόντ η Μπέκα Μπάλιντ έχει πολλές πιθανότητες να γίνει η πρώτη λεσβία βουλευτής της πολιτείας.

Περίπου το 90% των ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίων ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την Ανίζ Πάρκερ, πρώην δήμαρχο του Χιούστον στο Τέξας και επικεφαλής του LGBTQ Victory Fund, ο αριθμός ρεκόρ των ΛΟΑΤΚΙ υποψήφιων που κέρδισαν στις προκριματικές εκλογές αποτελεί αντίδραση των Αμερικανών ψηφοφόρων «στις ατέρμονες επιθέσεις εναντίον της κοινότητας φέτος».

Εδώ και μερικά χρόνια υιοθετούνται ολοένα και περισσότερα νομοσχέδια που έχουν στόχο να περιορίσουν τα δικαιώματα των διεμφυλικών ή να περιορίσουν τη διδασκαλία θεμάτων που συνδέονται με την ομοφυλοφιλία στα σχολεία.

Τον Μάρτιο, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρον ΝτεΣάντις, μια από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες των συντηρητικών ο οποίος φημολογείται ότι θα είναι υποψήφιος του κόμματος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, υπέγραψε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει να διδάσκονται θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τα φύλα στα δημοτικά σχολεία.

Οι επικριτές του έχουν ονομάσει το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο: «Don’t say gay» (Μην λέτε γκέι).

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Campaign (HRC), τη μεγαλύτερη αμερικανική οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, περισσότεροι από 340 τέτοιου είδους νομοσχέδια κατατέθηκαν σε τοπικά κοινοβούλια σε όλη τη χώρα.

Πολλές ΜΚΟ ανησυχούν ότι αντίστοιχα νομοσχέδια θα φτάσουν ως το Κογκρέσο, αν οι Ρεπουμπλικάνοι καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές.

Οι ομοφοβικοί «θέλουν να παραμείνουμε σιωπηλοί, αλλά οι επιθέσεις τους στρέφονται εναντίον τους και, αντιθέτως, προκάλεσαν ένα κύμα ηγετών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που κατεβαίνει στις εκλογές», σημείωσε η Πάρκερ.

Ένας στους δέκα

Η συντηρητική επίθεση ενδέχεται να εξουδετερωθεί χάρη στον αυξανόμενο αριθμό των ΛΟΑΤΚΙ ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την HRC, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι η εκλογική ομάδα που αυξάνεται με τον πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη και αναμένεται «να αλλάξει ριζικά το αμερικανικό πολιτικό τοπίο».

Σήμερα ένας ψηφοφόρος στους 10 στις ΗΠΑ είναι ΛΟΑΤΚΙ άτομο, με τον αριθμό τους να αναμένεται να φτάσει τον έναν στους επτά ως το 2030.

«Στιγμές όπως αυτή μπορούν να συμβάλουν σε μια ευρύτερη κοινωνική και θεσμική αλλαγή», υπογράμμισε η Τζούλια Χίμπεργκ καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Αριζόνας.

Ωστόσο η ειδική προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα από μία και μόνη εκλογική αναμέτρηση. «Η δομική αλλαγή απαιτεί χρόνο και θέληση. Πρέπει λοιπόν να είμαστε συνετοί», πρόσθεσε.

«Αυτές οι εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά (…) οι επιπτώσεις τους ενδέχεται να μην έχουν περαιτέρω αντίκτυπο», σημείωσε.

Related Posts