Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποιους θα καλύψει

petrelaio

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες στην επιδότηση θέρμανσης που είναι στα σκαριά και αναμένεται να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι η εφαρμογή MyΘέρμανση θα ανοίξει προς τα τέλη του Νοεμβρίου και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης θα έρθει το δεύτερο 15μερο του Δεκεμβρίου. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ενισχύσει τη στροφή από το φυσικό αέριο και το ρεύμα σε δράσεις θέρμανσης με πετρέλαιο, αλλά ακόμη και… μπλε κηροζίνη.

Έτσι με βάση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, χωρίζονται σε 3 κατηγορίες οι δικαιούχοι της επιδότησης:

Στην πρώτη ομάδα είναι οι παλιοί δικαιούχοι, δηλαδή αυτοί που πήραν πέρσι το επίδομα. Γι’ αυτούς δηλαδή που είχαν πετρέλαιο πέρυσι ως θερμαντικό και φέτος θα έχουν και πάλι το ίδιο καύσιμο θα υπάρξει αυξημένο επίδομα.

Στη δεύτερη ομάδα είναι όσοι πήραν πέρσι το επίδομα έχοντας καυστήρες με φυσικό αέριο. Αν φέτος, οι ίδιοι αυτοί δικαιούχοι, περάσουν φέτος πετρέλαιο, θα πάρουν διπλό το φετινό αυξημένο επίδομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και για τις 2 κατηγορίες των παλιών δικαιούχων, θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά όρια (16.000 ευρώ για άγαμο, 24.000 ευρώ για έγγαμο, 3.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε παιδί), έτσι ώστε να μη χάσουν το επίδομα λόγω αύξησης εισοδήματος.

Στην τρίτη κατηγορία είναι οι νέοι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι θα υποβάλουν αίτηση για πρώτη φορά. Γιαυτούς θα ισχύσουν τα περυσινά εισοδηματικά όρια (14.000 ευρώ για άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμους, προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί). Στόχος είναι μέσα από αυτή την ρύθμιση να περάσουν στο πετρέλαιο θέρμανσης όσοι πέρσι είχαν ρεύμα για θέρμανση και εξαιρούνταν από την επιδότηση.

Αυτοί, μάλιστα, θα έχουν διπασιασμένο το φετινό αυξημένο επίδομα. Σύμφωνα, μάλιστα, με αρμόδιες πηγές, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την ένταξη τους στην επιδότηση είναι ουδέτερο, γιατί αγοράζοντας πετρέλαιο, πληρώνουν ΕΦΚ 0,28 ευρώ ανά λίτρο και ΦΠΑ 24% (το ηλεκτρικό ρεύμα επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,0022 €/kWh και ΦΠΑ 6%).

Αλλαγές επί τα βελτίω αναμένονται και στα περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μη χαθεί το επίδομα λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών. Έτσι, το όριο για άγαμους ανεβαίνει στις 200.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ σήμερα.

Επιπλέον το επίδομα βάσης φέτος ανεβαίνει στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ πέρσι) και αυξομειώνεται ανάλογα με τον ειδικό συντελεστή (βαθμοημέρες), που ισχύει σε κάθε περιοχή. Οι συντελεστές αυτοί παραμένουν οι ίδιοι με πέρσι, οπότε ξεκίνησε το νέο σύστημα με τις βαθμοημέρες. Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800 ευρώ ή 1.600 ευρώ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Μια ακόμα διαφορά από πέρσι στη διαδικασία της επιδότησης είναι ότι δε θα γίνει προκαταβολή επιδόματος στους περσινούς δικαιούχους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει το Νοέμβριο και ο μεγάλος όγκος πληρωμών θα ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Το επίδομα θα καλύψει φέτος και όσους χρησιμοποιούν κηροζίνη για σόμπα πετρελαίου.

Related Posts