Αποκάλυψη Newsweek: Το Κατάρ χρηματοδοτούσε τη Χαμάς για να χτυπήσει τον Αμπάς – Είχαν συμφωνήσει Νετανιάχου και ΗΠΑ

Στις χρηματοδοτήσεις του Κατάρ προς την Χαμάς με την ανοχή του Ισραήλ και σε γνώση των ΗΠΑ αναφέρεται τo Newsweek σε συλλογικό άρθρο των Nima Elbagir, Barbara Arvanitidis, Alex Platt, Raja Razek, Nadeen Ebrahim, και Uri Blau, με τίτλο Shomrim Qatar sent millions to Gaza for years – with Israel’s backing. Here’s what we know about the controversial deal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νατανιάχου εκτιμούσε ότι μια ενδυναμωμένη Χαμάς θα τον βοηθούσε να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, το Κατάρ έχει δεχθεί πυρά από Ισραηλινούς αξιωματούχους, Αμερικανούς πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης για την αποστολή εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια στη Γάζα, η οποία κυβερνάται από την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα.

Πώς το μικροσκοπικό αραβικό κράτος του Κατάρ έγινε απαραίτητο στις συνομιλίες με τη Χαμάς; Σε μια σειρά συνεντεύξεων με κρίσιμους ισραηλινούς παράγοντες που διεξήχθησαν σε συνεργασία με την ισραηλινή οργάνωση ερευνητικής δημοσιογραφίας Shomrim, το CNN πληροφορήθηκε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου συνέχισε τη ροή κεφαλαίων προς τη Χαμάς, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από το εσωτερικό της ίδιας του της κυβέρνησης. [..]

Οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για τις πληρωμές του Κατάρ προς τη Χαμάς, δήλωσε στο CNN πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολείται με την περιοχή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το Κατάρ ήταν έτοιμο να παράσχει κεφάλαια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Χαμάς ήδη από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς το 2014 για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης εκεί, δήλωσε ο αξιωματούχος, και οι ΗΠΑ τότε άφησαν στους Ισραηλινούς να αποφασίσουν αν θα το επέτρεπαν. “Αναθέσαμε πλήρως στους Ισραηλινούς αν αυτό ήταν κάτι που ήθελαν να κάνουν ή όχι”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Γιατί το Ισραήλ υποστήριξε τις πληρωμές; Ισραηλινά και διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι το σχέδιο του Νετανιάχου να συνεχίσει να επιτρέπει τη βοήθεια να φτάνει στη Γάζα μέσω του Κατάρ έγινε με την ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τη Χαμάς ένα αποτελεσματικό αντίβαρο στην Παλαιστινιακή Αρχή και να αποτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. [..]

Η συμφωνία χρηματοδότησης είναι ένας λόγος για τον οποίο πολλοί Ισραηλινοί σήμερα επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στον Νετανιάχου προσωπικά. Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν στο CNN ότι πιστεύουν πως η έγκριση των πληρωμών έκανε τη Χαμάς ισχυρότερη και, τελικά, έκανε τις βίαιες επιθέσεις χειρότερες.

“Η πολιτική του πρωθυπουργού να αντιμετωπίζει την τρομοκρατική ομάδα ως εταίρο, εις βάρος του (προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς και της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξουν πληγές που θα χρειαστούν χρόνια στο Ισραήλ για να επουλωθούν”, έγραψε ο Tal Schneider σε άρθρο γνώμης στους Times of Israel στις 8 Οκτωβρίου, μια ημέρα μετά την καταστροφική επίθεση της Χαμάς. [..]

Το Κατάρ απέρριψε τις κατηγορίες των ισραηλινών αξιωματούχων, προειδοποιώντας ότι “αυτές οι προκλητικές δηλώσεις” θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και ακόμη και να “θέσουν σε κίνδυνο ζωές”.

Πηγή: Hellas Journal

Related Posts