Χαράτσι 9,6% για 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες

Αμετακίνητο το υπουργείο Εργασίας καθώς ανακοίνωσε αύξηση 9,6% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ παρά τα αιτήματα για μικρότερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και με βάση τις προβλέψεις του νόμου 4670/2020 αναπροσαρμόζονται, βάσει του πληθωρισμού (9,6%), οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, προκαλώντας ψυχρολουσία σε περίπου 1,2 εκατ.

Η αύξηση των εισφορών ανακοινώθηκε παρά τις διαμαρτυρίες των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι, επικαλούμενοι την ενεργειακή κρίση αλλά και το κύμα ακρίβειας, σημειώνουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων ήδη αδυνατεί να πληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί στη νέα αύξηση.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν. Με απόφαση της διοίκησης του ΕΦΚΑ παρατείνεται μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 η δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας.

Ο Πάνος Τσακλόγλου σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την αύξηση 9,6% δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός. Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αφετέρου δε να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα μετά από 12 χρόνια».

Related Posts