Τσίπρας: Ζητάμε ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη την αλλαγή
Δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, όπου περιόδευσε και συνομίλησε με πολίτες, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι «η χειρότερη δεξιά που έχουμε δει από τη Μεταπολίτευση και μετά».
Σε ομιλία που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε ότι το λέει αυτό για την κυβέρνηση «όχι μόνο γιατί λεηλάτησε τη μεσαία τάξη, παρ’ όσα της υποσχέθηκε, για να στηρίξει κάποιος λίγους ισχυρούς», αλλά και για «τις αθλιότητες που έχει κάνει με τα θέματα δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με τις παρακολουθήσεις, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, με τις αθλιότητες που έκανε όλες αυτές τις μέρες με το πρόσχημα του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη». Υποστήριξε ειδικότερα: «Χτες φανερώθηκε όλο το σχέδιο. Μας έλεγαν ότι δήθεν κόπτονται να βγάλουν εκτός τον Κασιδιάρη που τον άφηναν 3 χρόνια να κάνει προεκλογική καμπάνια μέσα από τη φυλακή, και αλλάξανε το νόμο όχι ακολουθώντας το αυτονόητο, αυτό που τους προτείναμε, δηλαδή στον υπάρχοντα νόμο να προστεθεί μια ρητή φράση ότι όσοι ειναι οριστικά καταδικασμένοι για εγκλήματα του 157 του ΠΚ δεν θα μπορούν τα κόμματα τους ή όσοι έχουν τέτοιους στους συνδυασμούς τους, να κατέβουν. Δεν έκαναν αυτό. Δώσανε τη δικαιοδοσία σε μια κλειστή ομάδα δικαστών να αποφασίζει ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι».
«Γιατί τελικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «ο στόχος τους δεν ήταν ο Κασιδιάρης, αλλά να ελέγξουν ποια κόμματα θα κατέβουν και ποια όχι από τη λεγόμενη “δεξιά πολυκατοικία”». «Και έπεσε βόμβα στη δεξιά πολυκατοικία αυτές τις μέρες», σχολίασε, υποστηρίζοντας ότι «κάποια διαμερίσματα καταστράφηκαν και κατέρρευσαν, κάποια άλλα έμειναν ακέραια. Τα διαμερίσματα εκείνων των κομμάτων που έχουν δηλώσει πίστη στον Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών, θα κατέβουν στις εκλογές, εκείνα που δεν έχουν δηλώσει πίστη, δεν θα κατέβουν». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τώρα φανερώνεται τι ακριβώς κατήγγειλε ο πρόεδρος του τμήματος του Αρείου Πάγου που παραιτήθηκε λίγο πριν το Πάσχα καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και ότι ο κ. Γεραπετρίτης τον έπιασε σε καφενείο έξω απ’ το Μαξίμου και του έλεγε “κάνε το ένα και το άλλο και θα σε κάνουμε επικεφαλής ανεξάρτητης αρχής” […] Δεν διστάζουν πουθενά οι άνθρωποι, είναι καθεστώς, είναι αδίστακτοι», είπε.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «εμείς απέναντι σε αυτή την αθλιότητα έχουμε ένα να πούμε, κι αναφέρομαι σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες: η Ελλάδα στις 22 του Μάη πρέπει να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όχι μονάχα να ξαναφέρει τη δικαιοσύνη παντού, αλλά να φέρει ξανά τη δημοκρατία στην εξουσία».
Αναπτύσσοντας το «συμβόλαιο της Αλλαγής» που παρουσίασε χθες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό το σχέδιο το καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ σε γνώση της κοινωνίας, των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών και όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου και τους λέει ότι υπάρχουν δυο εκδοχές το βράδυ της 21ης Μάη: «Να πανηγυρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα, το κατεστημένο και οι ολιγάχρες, αν πρώτο κόμμα ειναι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ή το βράδυ να βγει στους δρόμους να πανηγυρίσει ο λαός, οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες, γιατί με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε την επόμενη μέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας».
Ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως όσοι λένε ότι θα υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση απαξιώνουν τη λαϊκή ετυμηγορία. Υποστήριξε ότι μπορεί ο τόπος να κυβερνηθεί αξιόπιστα ανάλογα με αυτό που θα δώσει η κάλπη της απλής αναλογικής και πως «όλα δείχνουν ότι το πρώτο κόμμα με το τρίτο θα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση». Ζήτησε από τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά -«όσο ισχυρότερη η πρωτιά μας τόσο πιο βέβαιη η πολιτική αλλαγή»- «για να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση», να πάρει ισχυρή εντολή για να συγκροτήσει αυτή την «μακράς πνοής και σταθερή προοδευτική κυβέρνηση στη βάση των 11 άρθρων του “συμβολαίου Αλλαγής”».
Βάλλοντας κατά του κ. Μητσοτάκη υποστήριξε ότι «το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων, το σύστημα αυτό της χειραγώγησης στη δικαιοσύνη και στην ενημέρωση θα είναι ίσως ένα μικρό πρόγευμα απ’ όλα όσα θα ακολουθήσουν την επόμενη τετραετία αν όλη αυτή η αλαζονεία και θεσμική απαξίωση επιβραβευθεί με την ψήφο του λαού». Παράλληλα σχολίασε ότι έως τις κάλπες «θα δούμε πολλά» και κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν σε fake news, να μην πιστεύουν «τις ψευδεπίγραφες μπάρες των δημοσκοπικών μετρήσεων που όσο πλησιάζουν στις εκλογές, θα αρχίσουν σιγά σιγά να προσαρμόζονται, γιατί φοβούνται κι αυτοί ότι θα στις 22 Μάη θα πάθουν πανωλεθρία». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη είναι μπροστά, καλώντας τον κόσμο να κάνει «ακόμα μεγαλύτερη και πιο καθαρή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η χώρα 4 χρόνια τώρα πήγε προς τα πίσω» και πως ενώ ο κ. Μητσοτάξης το ‘19 είχε πει ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, «αποδείχθηκε ότι ήταν πρωθυπουργός λίγων και ισχυρών, πρωθυπουργός της αισχροκέρδειας», «πρωθυπουργός των κοράκων, που είχε και στην ΚΟ του, αυτή των “Πάτσηδων”, εκείνους που τρέχουν να πάρουν το βίος και την περιουσία των πολιτών, 700.000 ακίνητα υποθηκευμένα στα fund». «Ήταν και ο πρωθυπουργός των γαλάζιων ακρίδων που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο, διπλασίασε τους μετακλητούς, τις διευθυντικές θέσεις στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, αύξησε τους μισθούς των γαλάζιων golden boys, έκανε απευθείας αναθέσεις ύψους 10 δισ. Ήταν και ο πρωθυπουργός των κοριών, με το πρωτοφανές σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν θα είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, καθώς «αυτός που θα ‘ρθει πρώτος θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση την επόμενη μέρα». Πρόσθεσε ότι πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολιτική αλλαγή, κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας με ένα προοδευτικό πρόγραμμα σύγκλισης με τις προοδευτικές δυνάμεις. Σε αυτό το σημείο παρέπεμψε στα 11 άρθρα του «συμβολαίου Αλλαγής» που παρουσίες χθες, σημειώνοντας πως ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει υπογραφή αυτών των δεσμεύσεων που αφορούν το μέλλον μας.
Επανέλαβε ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 βασικά πράγματα: αύξηση μισθών, ρύθμιση χρεών, μείωση τιμών, δίκαιο, αποτελεσματικό, ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Αναφορικά με την αύξηση μισθών παρέθεσε μεταξύ άλλων: άμεσα νομοθέτηση ώστε από την 1η Ιουλίου να έχουμε 880 ευρώ κατώτατο μισθό, ξεπάγωμα των τριετιών για αύξηση του μέσου μισθού, απόδοση της 13ης σύνταξης, απόδοση και των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ, αύξηση 10% και στους δημόσιους υπαλλήλους από 1η Ιουλίου.
Για τη συγκράτηση και μείωση τιμών είπε μεταξύ άλλων: άμεση μείωση στο 6% του ΦΠΑ στα τρόφιμα και για τα τρόφιμα άμεσης ανάγκης, μηδενικός ΦΠΑ όσο διαρκεί η πληθωριστική κρίση, μείωση του ΕΦΚ στο κατώτατο επίπεδο που προβλέπει η ΕΕ και κατάργηση της απόδοσης ΕΦΚ για το αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο.
Για τη ρύθμιση χρεών επισήμανε μεταξύ άλλων: Επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, «καταργώντας τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε ο κ. Μητσοτάκης γιατί έχει σχέδιο να προχωρήσει σε 700.000 πλειστηριασμούς». «Εμείς θα βάλουμε κανόνες στα fund και ρυθμίσεις υποχρεωτικές για τα fund, επιδοτώντας τις δόσεις και με μεγάλο κούρεμα της δόσης των στεγαστικών δανείων για να προστατέψουμε τη μεσαία τάξη».
Σχετικά με τις δεσμεύσεις που αφορούν στα υπόλοιπα άρθρα του «συμβολαίου Αλλαγής» για δίκαιο, αποτελεσματικό, ισχυρό κοινωνικό κράτος, μίλησε για παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. «Δεν θα ειναι το 30% των καθηγητών στα σχολεία αναπληρωτές αλλά θα έχουμε προσλήψεις ώστε να είναι στο 5% όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στα ΑΕΙ θα προσλάβουμε καθηγητές και όχι αστυνομικούς, αυτοί θα πάνε στη γειτονιά να καταπολεμούν το έγκλημα», τόνισε.
Υποστήριξε ότι «Κεραμέως και Μητσοτάκης έχουν στο μυαλό τους τους κολεγιάρχες» και πως «γι’ αυτό θέσπισαν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για να κόψουν κάθε χρόνο 20.000 παιδιά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση». Επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατάργηση της ΕΒΕ από φέτος, σημειώνοντας ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος σε 20.000 περισσότερα παιδιά να περάσουν φέτος στα πανεπιστήμια. Επίσης υπογράμμισε τη στήριξη της δημόσιας υγείας με ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων: ενίσχυση του προσωπικού, μονιμοποίηση όσων εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή στην πανδημία -επικουρικών γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού-, αύξηση των δαπανών και κίνητρα στους νέους γιατρούς (2.000 ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου).
Επίσης μίλησε για ενίσχυση της εργασίας με κατάργηση των ρυθμίσεων «Χατζηδάκη-Μητσοτάκη που ήταν δώρο στην εργοδοσία, σε αυτούς του εργοδότες που στέκονται δίπλα στον κ. Γεωργιάδη και απειλούν τους εργαζόμενους ότι αν δεν ψηφίσουν ΝΔ θα τους απολύσουν». «Εμείς λέμε στους εργαζόμενους: τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες στις 21 Μάη», είπε. Ακόμα μίλησε για τις δεσμεύσεις για στήριξη των ατόμων με αναπηρία, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τα νέα ζευγάρια με σχέδιο στεγαστικής πολιτικής, τις νέες γυναίκες, τις μητέρες. Αναφέρθηκε στο σχέδιο «ουσιαστικής μεταρρύθμισης του κράτους» για αξιοκρατία, λογοδοσία και δικαιοσύνη, τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και της ενέργειας: «Θα επαναφέρουμε το 51% των μετοχών της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο, θα κρατήσουμε σε δημόσιο έλεγχο την ΕΥΔΑΠ». Επιπλέον αναφέρθηκε στη δέσμευση για δημιουργία δημόσιου πυλώνα του τραπεζικού συστήματος «ώστε να σταματήσει αυτή η αθλιότητα, το 96% των ΜμΕ να μην μπορούν να περάσουν ούτε έξω απ’ τις τράπεζες».
Μιλώντας, τέλος για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη απολιγνιτοποίηση που δημιουργεί προοπτική ανεργίας χωρίς λόγο». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για ομαλή ενεργειακή μετάβαση και πως «η βίαιη απολιγνιτοποίηση όμως ήταν σχέδιο Μητσοτάκη που αποσκοπούσε σε συγκεκριμένα οικονομικά deal, αδιαφορώντας αν ολόκληρες περιοχές στη δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη θα γίνουν μαύρες τρύπες». Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ επίσης ότι «άφησε τους αγρότες της Αρκαδίας χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο» και ότι έβαλε εμπόδιο στο στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία ισχυρού πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη μέσα από την αναδιαμόρφωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκλεισε το τμήμα δημόσιας υγείας που είχαμε ιδρύσει και δεν έχει κάνει τίποτα για να προχωρήσουν τα έργα που είχαμε δρομολογήσει», είπε.