Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Γιατί δεν έρχεστε να πάμε αύριο σε τηλεμαχία;

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό ότι δεν έχει μεριμνήσει καθόλου εδώ και τέσσερα χρόνια για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το σχετικό νομοσχέδιο, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι βάζει “τις ένοπλες δυνάμεις και τα εθνικά θέματα στην αρένα της μικροπολιτικής εκμετάλλευσης”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων στον Τουρκικό και τον Συριακό λαό, έκανε λόγο για νομοσχέδιο που αποτελεί “προεκλογική” εξαγγελία της κυβέρνησης και αφορά αποσπασματικά μόνο ένα κομμάτι των ενόπλων δυνάμεων, το στόλο. Τόνισε, δε, πως η “εθνική ασφάλεια” απαιτεί “ενότητα” και τον κατηγόρησε ότι “εξαπέλυσε” για ακόμα μία φορά “επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους” αφήνοντας αιχμές ότι είναι “μειοδότες” προκειμένου να εξυπηρετήσει “μικροπολιτικές σκοπιμότητες”.

Συγκεκριμένα, του καταλόγισε ότι επιχειρεί να παριστάνει “τον μόνο πατριώτη” και “προστάτη της Εθνικής ‘Αμυνας”, κουνώντας το δάχτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους και εγκαλώντας τους για “έλλειμμα πατριωτισμού”. “Αυτά ήταν τα επιχειρήματα της μετεμφυλιακής Δεξιάς. Με αυτά θα πορευτείτε ;”, διερωτήθηκε, ενώ σχολίασε δεικτικά πως “από την πολλή προστασία” είχε “καλωδιωμένους τους Αρχηγούς των Ενόπλων δυνάμεων”. “Πατερούλης και μεγάλος αδελφός, ταυτόχρονα”, δήλωσε, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό, “μεγάλες κορώνες”, “υποκρισία”, προκειμένου να αποφύγει τις “απαντήσεις”. Έκανε, δε, αναφορά, στην πρόσφατη τραγωδία με το θάνατο των δύο Ικάρων, υποστηρίζοντας πως ενώ “θα έπρεπε να μας ενώνει”, ακόμα και γι’ αυτό κάποιοι βουλευτές της ΝΔ επιχειρούν να κάνουν “διαχωρισμό πατριωτισμού” και χαρακτηρίζοντας “έσχατη καπηλεία” να βάζουν τις ένοπλες δυνάμεις “στην εκλογική αντιπαράθεση”.

Αντιπαραβάλλοντας τα “15 δισ.” των δαπανών για εξοπλιστικά και την “υπεροκοστολόγηση του αεροπορικού κέντρου της Καλαμάτας” με την μέριμνα για το έμψυχο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι “δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ” στους άνδρες και τις γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα. “Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση προεκλογικά δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα, παρά μόνο ένα δίκαιο αίτημα που αφορά το στόλο”, είπε, προσθέτοντας ότι τα υπόλοιπα αποτελούν “υποσχέσεις” για μετά τις εκλογές.

Παραπέμποντας στη συνέχεια στην προηγούμενη διακυβέρνηση επί ΣΥΡΙΖΑ,, επισήμανε ότι “μέτραγαν και το τελευταίο ευρώ” και παρά τη “διεθνή επιτροπεία” έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να κρατήσουν υψηλό ηθικό στις ένοπλες δυνάμεις και να ενισχύσουν την αποτρεπτική τους ικανότητα, σε αντίθεση με τις προμνημονιακές κυβερνήσεις, στις οποίες καταλόγισε ότι είχαν “κάνει τα εξοπλιστικά προγράμματα όχημα για σπατάλες, πλουτισμό και μίζες” και γι΄ αυτό, μεταξύ άλλων “χρεοκοπήσαμε και μπήκαμε σε μνημόνια”.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι παρά τους περιορισμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να γίνει το έργο της αναβάθμισης των F16 σε Viper στην ΕΑΒ, ενώ στις αντίστοιχες συμφωνίες της τωρινής κυβέρνησης “ούτε ένας εργαζόμενος στην Ελλάδα” δεν εμπλέκεται.

Εξάλλου, έκανε λόγο για σειρά “ευνοϊκών ρυθμίσεων” για θέματα μέριμνας των στρατιωτικών” που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένες από τις οποίες, όπως τόνισε, “ακύρωσε” η τωρινή κυβέρνηση, “όπως για παράδειγμα την πρόσθετη ασφαλιστική 5ετία για όλα τα στελέχη που καταργήθηκε με το νόμο διάλυσης της εργασίας, από τον κ. Χατζηδάκη”.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε αναλυτικά και σε άλλες ρυθμίσεις για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η επιστροφή “εφάπαξ του 50% των περικοπών που αντισυνταγματικά παρακράτησε η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014” ή η αποζημίωση νυχτερινής εργασίας για την οποία είπε πως η ΝΔ υπέγραψε “μια ΚΥΑ έκτρωμα”, ενώ την κατηγόρησε, μεταξύ άλλων ότι έκανε “κόλπα” με τα ταμεία των στρατιωτικών και πήγε να αυξήσει επιπλέον τις “κρατήσεις” τους.

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό “αδιαφορία” για “το πως επιβιώνουν μέσα σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων” και έκανε επίσης λόγο για έλλειψη “βούλησης” από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την πρόωρη αποστρατεία των ΕΠΟΠ, στην ηλικία των 50 ετών, οι οποίοι “θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο και χωρίς σύνταξη”, αλλά και για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας που “ακόμα παίρνουν μισθό Ανθυπασπιστή”, για τους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών που αδικούνται μισθολογικά σε σχέση σπουδαστές των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, για τους στρατευσίμους, που παίρνουν “ψίχουλα”, για τους στρατιωτικούς που υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές όπως και γενικότερα “για τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό, καθώς δεν προβλέπεται καμία πρόσληψη πολιτικού προσωπικού”.

Προέβλεψε, μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα εμφανίσει προεκλογικά το “πολυδιαφημισμένο ενιαίο μισθολόγιο για την κάλυψη των αδικιών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων”, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι κανείς δε θα πιστέψει μια κυβέρνηση που “δεν αναγνωρίζει αναδρομικότητα στις οφειλές της, που περικόπτει κάθε πιθανή απολαβή όπως τα νυκτερινά, που δεν αποζημιώνει στελέχη με διάφορες δικαιολογίες, που δίνει παροχές και ταυτόχρονα τις παίρνει με αντίμετρα, που απολύει Αξιωματικούς εκτός οργανικών θέσεων με τη δικαιολογία ότι θέλει να προσλάβει νέους ΕΠΟΠ, που θέτει αντισυνταγματικά σε αναστολή προσωπικό των νοσοκομείων, που δεν έχει ανακοινώσει καν ποια προβλήματα έχει εντοπίσει στο τρέχον μισθολόγιο”.

“Τα στελέχη και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων δυνάμεων κύριε Μητσοτάκη, σας έχουν καταλάβει”, είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε σε αναφορές του πρωθυπουργού στα ζητήματα της επικαιρότητας, υποστηρίζοντας πως είναι “οξύμωρο” να μιλάει εκείνος για “εκτροπή” όσον αφορά την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες.

“Μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα και την ηγεσία του στρατεύματος;” , διερωτήθηκε, ενώ εξήγησε πως πρόκειται για μία “θεσμική επιλογή” που έχει επιλέξει πολλές φορές και η παράταξή της ΝΔ και πιο πρόσφατα, όπως είπε, το 2019 όταν αποχώρησε από τη Βουλή μετά τις Ευρωεκλογές και μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, αλλά και παλαιότερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Αβέρωφ.

Υποσχέθηκε, δε, ότι αν ο πρωθυπουργός απαντήσει γιατί “έδωσε εντολή” να γίνουν αυτές οι παρακολουθήσεις, θα επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ψηφοφορίες.

Σχολίασε, επίσης, ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στον Economist στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, οφείλεται στην έξοδο από τα μνημόνια και ότι η ίδια έκθεση για την οποία είναι “περήφανος” μιλάει για φίμωση δημοσιογράφων και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

“Τα πειστήρια του εγκλήματος Μητσοτάκη βρίσκονται στα ράφια των σούπερμάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, στους λογαριασμούς ρεύματος”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ επιστρέφοντας στο θέμα των ενόπλων δυνάμεων, έκανε λόγο για έλλειψη “εμπιστοσύνης” στο πρόσωπό του. “Η εθνική ασφάλεια και το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν χτίζεται με κορώνες αλλά με σεβασμό”, είπε και τον κάλεσε να αφήσει “τις Ένοπλες Δυνάμεις που τόσο πολύ έχει απαξιώσει έξω από τις προεκλογικές σκοπιμότητες”.

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε να πάμε αύριο σε τηλεμαχία;

«Δεν ξέρω αν ο κ. Μητσοτάκης είναι όντως αδαής, σίγουρα όμως σήμερα είναι πολύ αμήχανος, αλαζών και ψεύτης σε πάρα πολλά από όσα είπε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του. «Για να σπάσω την αμηχανία σας, για να συγκρίνουμε τα προεκλογικά προγράμματα μας που κατατίθενται στο λαό», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «είμαι ανοικτός για οποιαδήποτε σύγκριση και σύγκρουση, ελάτε να πάμε αύριο το πρωί σε μια τηλεμαχία να μιλήσουμε για το αύριο. Επτά χρόνια το αποφεύγετε, γιατί αφού είστε τόσο σίγουρος δεν έρχεστε και κρύβεστε;».

Απαντώντας σε θέματα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του και ειδικότερα ως προς το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δίπλα στην ιδιωτική αισχροκέρδεια υπάρχει και η κρατική αισχροκέρδεια, σημειώνοντας ότι τα υπερβάλλοντα έσοδα στο δημόσιο ταμείο είναι 5 δισ. το 2022 από την επιλογή της κυβέρνησης να κρατά τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ στην προ κρίσης τιμή τους, όταν ο πληθωρισμός έχει φτάσει πάνω από 10%. «Αυτά τα υπερβάλλοντα έσοδα της κρατικής αισχροκέρδειας είναι αυτά που θα δίναμε για να μειωθεί ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ και να πάρει μια ανάσα ο καταναλωτής», τόνισε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν το κάνει αυτό γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης είναι, όπως είπε, μέσω της κρατικής αισχροκέρδειας να παίρνει χρήματα από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και να δίνει κάποιες στοχευμένες επιδοτήσεις, προσποιούμενος δήθεν τον φιλολαϊκό «και να τα δίνετε στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τα υπερκέρδη κι αυτοί να συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές». «Εσείς έχετε καταντήσει τη μεσαία τάξη να ζει με κουπόνια», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να δημιουργήσει την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι παράταξη μειωμένης εθνικής ευθύνης απέναντι στην πατριωτική ευθύνη που έχουμε όλοι οι Έλληνες να υπερασπιζόμαστε την ακεραιότητα της πατρίδας μας και το αξιόμαχο των ΕΔ», σημειώνοντας: «Αυτό κ. Μητσοτάκη ειναι η έσχατη μορφή πατριδοκαπηλείας που κάνετε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ένα πράγμα έχουμε στο DNA μας, τη δικαιοσύνη και ο πατριωτισμός είναι στοιχείο των παραδόσεων και της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης σε αυτόν τον τόπο». «Όταν στην πενταετία 2010-15 η παράταξη σας στα μνημόνια αναγκάστηκε να κάνει περικοπές 50% στις στρατιωτικές δαπάνες, σας κατηγόρησαν οι αντίπαλοι σας ότι είστε μειωμένης εθνικής ευθύνης; Όχι βεβαίως», τόνισε.

«Είπατε ότι δεν ψηφίσαμε τίποτα», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και τις φρεγάτες Belhara και τα 18 Rafal. Αυτό που δεν ψήφισε, τόνισε, είναι τα 6 επιπλέον Rafal «όταν ήρθαν χωρίς εισήγηση των επιτελείων, όταν ήρθαν την περίοδο εκείνη που μας δικαιολογήσατε την επιπλέον αγορά λέγοντας ότι δεν θα πάρουμε φρεγάτες και μετά ξαφνικά ξυπνήσατε και αποφασίσατε ότι θα πάρουμε και τα επιπλέον Rafal και τις φρεγάτες». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει ούτε μια διακρατική συμφωνία, αλλά συμφωνία ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και την ιδιωτική εταιρεία Dassault και την ιδιωτική εταιρεία Naval, ούτε υπάρχει διεθνής διαγωνισμός. «Υπάρχει μια απευθείας ανάθεση του δημοσίου, πράγματι χωρίς μεσάζοντες -ναι σε απευθείας αναθέσεις δεν υπάρχουν μεσάζοντες– σε αυτές τις δυο εταιρείες. Έχουμε λοιπόν λόγους να ζητάμε εξηγήσεις γι’ αυτό; Φοβάμαι ότι το κοινοβούλιο στην οποιαδήποτε σύνθεση του θα συζητά για αρκετό καιρό γι’ αυτές τις συμβάσεις. Δεν θα τελειώσει σήμερα αυτή η κουβέντα».

Είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει αν έρθει στη Βουλή για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας, γιατί «ξέρουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει το έργο με ίδιες δυνάμεις της Ελληνικής Πολεμικής αεροπορίας πιο κάτω από τη μισή τιμή, ότι σε βάθος 20ετίας θα έχουμε υπερβάλλον κόστος για το δημόσιο κοντά στο 1,5 δισ. Αυτό εμείς το θεωρούμε προκλητική υπερκοστολόγηση».

Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε διαλυμένα τα ναυπηγεία και την ΕΑΒ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ναυπηγείο της Σύρου άνοιξε επί ημερών της διακυβέρνησης του και ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελευσίνα ξεκίνησαν επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ. «Μάλιστα, όταν υπογράφατε δεν είχατε τη γνώση ότι θα ανοίξει η Ελευσίνα, τώρα που άλλαξε η Ελευσίνα δεσμεύσετε να βάλουμε όλοι πλάτη να επαναδιαπραγματευτούμε τη δυνατότητα να υπάρχει έργο παραγωγής στην ελληνική αμυντική βιομηχανία;», ρώτησε τον πρωθυπουργό. Για την ΕΑΒ είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να υπάρξει διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F16 σε viper, τονίζοντας επίσης ότι τα αντισταθμιστικά ήταν υπέρ της ΕΑΒ.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας για τον Ποινικό Κώδικα το 2019, σημείωσε ότι «μια τεράστια μεταρρύθμιση που ήταν στα σκαριά και είχε ολοκληρωθεί και είχε συμβάλει η αφρόκρεμα του νομικού κόσμου της χώρας θα έμενε ανολοκλήρωτη αν δεν ερχόμασταν να ψηφίσουμε και να προκηρύξουμε αμέσως εκλογές». «Και χτίσατε στη λάσπη και τη συκοφαντία», συνέχισε, «θα ζητήσετε συγγνώμη γι’ αυτά γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχει εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης, την οποία κάποια άλλη φορά που θα αντιπαρατεθούμε στη Βουλή θα σας τη φέρω και θα σας τη διαβάζω σελίδα-σελίδα».

Σχολίασε ότι «βλέπει» ο κ. Μητσοτάκης «να μας πηγαίνει Ιούλιο να ψηφίσουμε, γαντζωμένος μέχρι τέλους στην καρέκλα του, γιατί δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος στις δημοσκοπήσεις που του δίνουν προβάδισμα». «Αν τις πίστευε θα σήκωνε το γάντι που του πετάξαμε. Όποτε και να τις κάνει ο λαός θα δώσει την απάντηση, δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι στις εκλογές, αλλά ο λαός», είπε, συστήνοντας στον κ. Μητσοτάκη να δει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο. Ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό στην τριτολογία του να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις.

Related Posts