Site icon grafoyme.gr

Το Ριάντ συζητά αύξηση της παραγωγής πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ εξετάζουν μια αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε σήμερα η Wall Street Journal, επικαλούμενη αντιπροσώπους του πετρελαϊκού καρτέλ, οι οποίοι δεν κατονομάζονται.

Μια αύξηση της παραγωγής έως 500.000 βαρέλια την ημέρα είναι υπό συζήτηση για τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οι τιμές πετρελαίου, που κατέγραφαν ήδη μείωση σήμερα, υποχώρησαν περισσότερο από 5% — κάτω από τα 83 δολάρια το βαρέλι — μετά το δημοσίευμα.

Τον περασμένο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ σε μια απροσδόκητη απόφασή του, προχώρησε σε μεγάλη μείωση της παραγωγής και θα είναι ασυνήθιστο για τον Οργανισμό να αυξήσει την παραγωγή σε μια εποχή πτώσης των τιμών και ανησυχίας για τις οικονομικές προοπτικές.

Η WSJ ανέφερε ότι η αύξηση της παραγωγής τέθηκε επί τάπητος αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε ομοσπονδιακό δικαστή ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS) θα χαίρει ασυλίας σε ομοσπονδιακή αγωγή των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η απόφαση για χορήγηση ασυλίας ισοδυναμεί με μια παραχώρηση στον MbS, ενισχύοντας τη θέση του ως de facto ηγέτη του σουνιτικού βασιλείου, αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε επί μήνες να τον απομονώσει, τόνισε η WSJ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ηγέτιδας δύναμης στον ΟΠΕΚ+, φέρεται να δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Οργανισμός θα παραμείνει προσεκτικός όσν αφορά τις επόμενες κινήσεις του.

Οι αγορές αργού πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί τις τελευταίες ημέρες, αντανακλώντας τη χαμηλότερη ζήτηση από Κίνα και Ευρώπη.

Related Posts

Exit mobile version