Τουρκία: Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων – Προβάδισμα Ερντογάν δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Τουρκία καθώς έκλεισαν οι κάλπες λίγο μετά τις 5 μμ (28/5). Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων με τη χώρα αλλά και τους δύο υποψηφίους να περιμένουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει 61% και ο Κιλιντσντάρολγου 38%.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- θα παρατείνει τα 21 χρόνια που βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Τελευταία ευκαιρία για τον Κεμάλ Κιλιντσντάρολγου, που προσπαθεί εδώ και 13 χρόνια να τον ανατρέψει.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννη Μανδαλίδη, ήδη έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου για να κάνει ομιλία ο Ερντογάν, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, αφού συνήθως μετά τις εκλογές βγαίνει στο μπαλκόνι του κόμματος για την ομιλία.

Tο διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψηφοφόροι που απείχαν στον πρώτο γύρο, μολονότι η συμμετοχή άγγιξε το 88%. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι αναποφάσιστοι τους οποίους διεκδικούν τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κιλιτσντάρογλου και οι ψηφοφόροι του -ηττημένου στον 1ο γύρο- Σινάν Ογάν. Οι περίπου 200.000 πρόσφυγες από την Συρία που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως τούρκοι υπήκοοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει. Με τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό οποίος κυβερνήσει θα αναλάβει μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και όποιος χάσει, πιθανόν να μην έχει ξανά την ευκαιρία να ανακάμψει.

Related Posts