Σφυρίζει αδιάφορα ο Μπουρλά – Αρνείται να καταθέσει στο Ευρωκοινοβούλιο για το «χρυσό» συμβόλαιο της Pfizer

Αρνήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής COVID του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. «Δεν έχουμε κάτι άλλο να πούμε», απάντησε στην πρόσκληση ο CEO της Pfizer.

Στην επιστολή που είδε το Politico με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου, ο Αλ. Μπουρλά αναφέρει ότι «από την ακρόαση του Οκτωβρίου αναφορικά με τον COVID, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να μοιραστούμε με την Επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίπτουμε την πρόσκληση να επανεξετάσουμε αυτά τα θέματα».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο Μπουρλά δεν προσήλθε να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής τον Οκτώβριο, κατά την οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Την απόφασή του να μην προσέλθει στην Επιτροπή, ακολούθησε έκθεση ελέγχου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων, η οποία έθεσε νέα ερωτήματα σχετικά με τις επαφές μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που προηγήθηκε της σύμβασης εμβολίων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε έρευνα για τις αγορές εμβολίων της ΕΕ για τον COVID, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη διευκρινίσει ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ βρίσκονται υπό έλεγχο.

Στην ακρόαση της ειδικής επιτροπής COVID στις 10η Οκτωβρίου, η πρόεδρος των διεθνών ανεπτυγμένων αγορών της Phizer, Τζανίν Σμολ, αντιμετώπισε επανειλημμένες ερωτήσεις από την επιτροπή σχετικά με την απουσία του Μπουρλά. Ερωτήσεις αφορούσαν επίσης τις διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια εμβολίων και τις ίδιες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τις δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης μιας ερώτησης από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Ρόμπερτ Κόος (ομάδα ECR, European Conservatives and Reformists Group) σχετικά με το εάν το εμβόλιο δοκιμάστηκε για την ικανότητά του να αποτρέπει τη μετάδοση πριν εισέλθει στην αγορά.

Όπως φαίνεται, τελικά, οι απαντήσεις της Σμολ δεν μπόρεσαν να αντικαταστήσουν την κατάθεση του Αλ. Μπουρλά, με την Επιτροπή στις 28 Οκτωβρίου, να απευθύνει δεύτερη πρόσκληση στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Phizer.

«Η επιτροπή μας θεώρησε ότι κατά την προηγούμενη ακρόαση με εκπροσώπους της φαρμακευτικής βιομηχανίας, όπου η Pfizer εκπροσωπήθηκε από την Τζανίν Σμολ υπήρξαν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις προηγμένες συμφωνίες αγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Pfizer, οι οποίες εμπίπτουν στην ευθύνη του Διευθύνοντος Συμβούλου και μόνο αυτός έχει την εξουσία να απαντήσει σε αυτά, παρέμειναν αναπάντητες», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή της η πρόεδρος της επιτροπής COVID Καθλίν φαν Μπρεμτ (ομάδα S&D).

«Ως πρόεδρος της επιτροπής COVI, λυπάμαι βαθιά για την άρνηση του Δρ Μπουρλά να συζητήσει αυτό το θέμα με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε. «Ως συννομοθέτης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, το Κοινοβούλιο έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτών των δαπανών και τις προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αυτές».

Αλλά για την Pfizer, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο να πει όπως αναφέρει το Politico. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Politico ότι «η Pfizer έχει παράσχει στοιχεία στην Ειδική Επιτροπή για την Πανδημία του COVID-19 και σε όλο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επιδιώκει να κατανοήσει και να μάθει από την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Related Posts