Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών – Υπέρ της βίαιης προσαγωγής Δημητριάδη, Μπίτζιου, Λαβράνου και Ντίλιαν ο ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη σκιά της αντικατάστασης του βουλευτής της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του απορρήτου.
Έχουν κληθεί να καταθέσουν άτομα που φέρεται να εμπλέκονται στις παρακολουθήσεις και την εισαγωγή και λειτουργία του Predator στη χώρα, αλλά και την καταγγελλόμενη σύνδεση του κακόβουλου λογισμικού με τις παρακολουθήσεις μέσω ΕΥΠ.
Αυτά τα άτομα, είναι ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, ο Ταλ Ντίλιαν, Ισραηλινός ιδρυτής της Intellexa που εμπορεύεται το Predator, καθώς και οι Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος επιχειρηματίες που έχουν συνδεθεί άμεσα με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.
Κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, την Πέμπτη, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επανέλαβε ότι πρέπει να είναι δημόσια η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να μεταδοθεί από το Κανάλι της Βουλής.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεχτή η ακρόαση των τεσσάρων δια υπομνήματος, όπως επίσης και ότι δεν μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, καθώς είναι ιδιώτες. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται πλέον και ο Γρηγόρης Δημητριάδης αφού παραιτήθηκε από την θέση του γραμματέα του Πρωθυπουργού. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημείωσε ότι αν αρνηθούν να εμφανιστούν στη Βουλή, τότε θα ζητήσει να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή τους όπως άλλωστε προβλέπεται και από τον κανονισμό.
Από την πλευρά του πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται να διαφώνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την δυνατότητα βίαιης προσαγωγής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση και σημείωσε ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε επιτροπή της Βουλής που έχει συγκληθεί από τα 2/5, δηλαδή από τη μειοψηφία. Παράλληλα, παρέπεμψε το ζήτημα σε αποφάσεις της ίδιας της επιτροπής που θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.
Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.
Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέχουν 19 βουλευτές, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από 11 βουλευτές.
Ή θα δώσει απαντήσεις ή θα παραιτηθεί
Στο μεταξύ, η Κουμουνδούρου καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παραίτηση εφόσον δεν δώσει πειστικές απαντήσεις.
Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται και αντικαθιστά βουλευτές του από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με στόχο να μείνουν στο σκοτάδι οι ευθύνες του, έρχονται στο φως νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις από την εφημερίδα Documento.
Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελέως της ΕΥΠ που μέχρι πρόσφατα πίστευε ότι είναι ανέλεγκτη αλλά τελικά ήταν και η ίδια «καλωδιωμένη», καθώς και του οικονομικού Εισαγγελέα που χειρίστηκε τις υποθέσεις των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους ήταν υπαρκτά αλλά αδιευκρίνιστα, αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για κρυφτούλι και υπεκφυγές».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν κατηγορείται πλέον για παρακολουθήσεις αντιπάλων και συνεργατών του αλλά για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής και Δημοκρατικής εκτροπής.
Είτε θα δώσει πειστικές απαντήσεις για την εκτροπή είτε θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί, γιατί όσα διέπραξε αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.
Καμία Αρχή της Πολιτείας δεν μπορεί πια να μην αντιδρά. Καμία δικαιολογία δε μπορεί να αφήνει τη Δημοκρατία απροστάτευτη. Η άμεση διερεύνηση όλων των πλευρών αυτής της σκοτεινής υπόθεσης καθώς και η απόδοση ευθυνών, αποτελεί πλέον δημοκρατική και συνταγματική υποχρέωση».