Σκάνδαλο υποκλοπών: Θέλουν να «φάνε» Κεφαλογιάννη – Τζαβάρα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Δευτέρα καθώς έχουν κληθεί σε κατάθεση τα πρόσωπα κλειδιά του σκανδάλου των υποκλοπών. Πρόκειται για τον Γρηγόρη Δημητριάδη,  ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, τον Ταλ Ντίλιαν, Ισραηλινό ιδρυτή της Intellexa που εμπορεύεται το Predator και τους Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, επιχειρηματίες που έχουν συνδεθεί άμεσα με τις εταιρείες Krikel και Intellexa.

Σύμφωνα με το avgi.gr ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκαθάρισε ότι αν οι τέσσερις πρωταγωνιστές του σκανδάλου των υποκλοπών δεν εμφανιστούν στη Βουλή, τότε θα πρέπει να προσαχθούν βιαίως. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας όπως ήταν αναμενόμενο, διαφώνησε με αυτήν την άποψη, λέγοντας ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση και σημείωσε ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε επιτροπή της Βουλής που έχει συγκληθεί από τα 2/5, δηλαδή από τη μειοψηφία. Παράλληλα, παρέπεμψε το ζήτημα σε αποφάσεις της ίδιας της επιτροπής που θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.

Και εδώ έρχονται τα δύσκολα για την κυβέρνηση, καθώς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας συμμετέχουν από τη ΝΔ μεταξύ άλλων οι Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Τζαβαράς, βουλευτές που έχουν διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του Μαξίμου σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αν ένας από αυτούς ταχθεί υπέρ της βίαιης προσαγωγής, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς θα ανατραπεί η πλειοψηφία. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Μέγαρο Μαξίμου άρχισαν πάλι οι σκέψεις περί αντικατάστασης των «απείθαρχων» βουλευτών ώστε να βεβαιωθούν ότι Γρηγόρης Δημητριάδης, Ταλ Ντίλιαν, Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος δεν πρόκειται να εμφανιστούν στη Βουλή.

Τι λέει ο κανονισμός της Βουλής

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.

Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.

Related Posts