Ραυτόπουλος: Οι παραγωγοί πουλάνε στο 30%, οι καταναλωτές στην Αθήνα αγοράζουν στο 130% – Σφυρίζει αδιάφορα η κυβέρνηση

Στη βόρεια Ελλάδα βρίσκεται κλιμάκιο της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ για να καταγράψει αναλυτικά τα στοιχεία για την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα και ειδικά στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, με τα ευρήματα να είναι σοκαριστικά τόσο για τις τιμές όσο και για την πρωτογενή παραγωγή, όπως περιέγραψε στο Open o πρόεδρος της ΕΕΚΕ Απόστολος Ραυτόπουλος.

«Τρεις ημέρες γυρνάμε, σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε μαντριά, να δούμε και να βρούμε τι συμβαίνει εδώ πέρα και τι αγοράζουμε εμείς», είπε ο κ. Ραυτόπουλος.

«Τα πράγματα είναι πιο τραγικά από όσο τα παρουσιάζαμε από την Αθήνα. Το προϊόν φεύγει στο 30% του κόστους, εμείς στην Αθήνα το αγοράζουμε στο 130%, αυτή είναι η αλήθεια», όπως σημείωσε.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα ότι «τις επόμενες ημέρες θα δημοσιεύσουμε όλα τα στοιχεία, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα, να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται. Τι παθαίνει ο κτηνοτρόφος, τι παθαίνει ο παραγωγός, πόσο την πληρώνει ο καταναλωτής».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κ. Σιάκος (και του αντίστοιχου παραρτήματος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών) σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση στις τιμές που υπάρχουν σήμερα στο ράφι, μιλάμε για μεγάλη ακρίβεια. Και σε περιοχές όπως η Φλώρινα που αυτή την περίοδο το επιπλέον κόστος θέρμανσης για τον παραγωγό είναι τεράστιο.

ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή: Αφήνουν να θησαυρίζουν ελεύθερα όσοι παγίως φούσκωναν τις τιμές

Σε όλο της το μεγαλείο παρουσιάστηκε διά στόματος του ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρη Αναγνωστόπουλου η αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Ανάπτυξης για την ακρίβεια που στραγγαλίζει τα οικονομικά των νοικοκυριών, σε εκπομπή του Open όπου συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ Απόστολος Ραυτόπουλος.

Οι δημοσιογράφοι παρουσίασαν στοιχεία από αγορά χονδρικής και πώληση λιανικής για συγκεκριμένο προϊόν (φέτα), το οποίο αγοράστηκε από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τιμή χονδρικής 8,2 ευρώ το κιλό. Ταυτόχρονα, παρουσίασαν και απόδειξη λιανικής όπου η ίδια φέτα τιμολογείται στα 12,92 ευρώ το κιλό, δηλαδή με κέρδος 57,67%. Σημειώνεται ότι ο κ. Ραυτόπουλος υπογράμμισε άμεσα ότι δεν πρόκειται καν για πολύ υψηλή τιμή με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, καθώς καταγράφεται ακόμη και περίπτωση πώλησης στα 19,97 ευρώ το κιλό.

Ωστόσο ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν φάνηκε να προβληματίζεται καθόλου από το περιθώριο κέρδους αυτό καθαυτό, που φτάνει το 57,6%. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο περιγράφεται η «αισχροκέρδεια» όσον αφορά τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων, πρακτικά αφήνει ελεύθερους να θησαυρίζουν με τεράστιους επιπλέον τζίρους, όσους ήδη στο παρελθόν είχαν πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους.

«Πράγματι, έχει ένα ποσοστό κέρδους» που ξεπερνά το 50%, είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος, αλλά «το ερώτημα είναι, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, δούλευε με τέτοιο κέρδος ο συγκεκριμένος; Αν ναι, γιατί δικαίωμά του είναι στην ελεύθερη αγορά, προφανώς εκεί δεν θα ήταν παράνομο, με βάση τους κανόνες της αισχροκέρδειας».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έμπορος που τιμολογούσε στη λιανική με υψηλά περιθώρια κέρδους προ κρίσης, δηλαδή π.χ. αγόραζε την ίδια φέτα με 6 ευρώ στην χονδρική και την πουλούσε με 9 ευρώ στη λιανική, σήμερα όχι μόνο έχει το ελεύθερο να αγοράζει με 8 ευρώ και να πουλάει με 12, αλλά μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία ως πολλαπλασιαστή τζίρου. Και όπως δείχνει η εικόνα της ελεύθερης αγοράς» αυτό συμβαίνει εκτεταμένα εις βάρος των καταναλωτών.

Related Posts