Προϋπολογισμός 2023: Ο Μητσοτάκης μοίρασε… κάλπικες λίρες στον ελληνικό λαό – Εκλογές ζήτησε ο Τσίπρας

Από ωραιοποίηση της πραγματικότητας, λογικά άλματα, αποθέωση της διακυβέρνησης Ν.Δ. και αποφυγή απαντήσεων στα δύσκολα, χαρακτηρίστηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023.

Παράλληλα, έντονο ήταν το προεκλογικό «άρωμα» στις αναφορές του πρωθυπουργού που δεν σταμάτησε να… «τάζει» στους πολίτες. Έτσι, εκτός από τις «ξαναζεσταμένες» παροχές και τα έργα που «ολοκληρώνονται», όπως αυτό του Ελληνικού και του Μετρό στη Θεσσαλονίκη (που αμφότερα προχωρούν με χαρακτηριστικές καθυστερήσεις), ο Κυρ. Μητσοτάκης προέβη και σε νέα εξαγγελία για κάλυψη από το κράτος, του 10% των αγορών ενός νοικοκυριού σε σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις τροφίμων.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να υποστηρίξει πως «οι Έλληνες αναγνωρίζουν πως στέκεται το κράτος δίπλα τους», ξεχνώντας τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες, λόγω ακρίβειας συνεχών ανατιμήσεων. Επίσης, για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εισαγόμενη ακρίβεια», μιλώντας για παγκόσμια αναταραχή, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία – και λησμονώντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αισχροκέρδεια.

Όσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις νέες αποκαλύψεις, ο πρωθυπουργός, για ακόμα μια φορά, απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, όπως τον είχε προτρέψει νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν σε πανηγυρικό τόνο, με τους βουλευτές της Ν.Δ. να τον χειροκροτούν θερμά, προσπαθώντας να καλύψουν κάθε αντίδραση από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Οι υποσχέσεις

Στο πλαίσιο της παροχολογίας, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είπε ότι μια σειρά πρωτοβουλίες θα αναπτυχθούν με την πρόοδο του νέου έτους: από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε πολλά προϊόντα μέχρι την ελάφρυνση των δημοσίων υπαλλήλων πέρα από την ειδική εισφορά και από την ήδη ψηφισμένη εισφορά του Ταμείου Πρόνοιας η οποία καταργείται. Ή την απαλλαγή του φόρου επιτηδεύματος από όσους επαγγελματίες και επιχειρήσεις κάνουν μόνιμες προσλήψεις.

Εκτός από τη νέα εξαγγελία για τα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ».

Πρόσθεσε πως «τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε πως  «το είπαμε το κάναμε, προσθέτουμε τώρα και το κάναμε και θα το κάνουμε» και «αν ο τίτλος της πρώτης μας θητείας, η κορωνίδα των προεκλογικών μας δεσμεύσεων ήταν λιγότεροι φόροι, ο τίτλος της επόμενης θητείας θα είναι καλύτεροι μισθοί για όλους τους Έλληνες».

Υποσχέθηκε επίσης πως αποτελεί στρατηγική δέσμευση της κυβέρνησης η σύγκλιση των αμοιβών της πατρίδας μας με αυτές της Ε.Ε. και όσοι αμφιβάλλουν γι΄ αυτό –είπε– δεν έχουν παρά να ξαναδιαβάσουν τις προγραμματικές δηλώσεις που έγιναν από αυτό το βήμα τον Ιούλιο του 2019 και θα διαπιστώσουν ότι όλες οι κεντρικές της δεσμεύσεις έγιναν πράξη από αυτή την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Κάνε εκλογές

Η βαριά σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών, η αδυναμία του πρωθυπουργού να δώσει πειστικές απαντήσεις και οι καθημερινές αποκαλύψεις που «από μαρτύριο της σταγόνας γίνεται μαρτύριο της βροχής» οδηγούν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητά επιτακτικά την προκήρυξη εκλογών «γιατί το αύριο θέλει φως, διαύγεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία».

Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσε τον πρωθυπουργό «να ανοίξουμε τα αρχεία της ΑΔΑΕ. Τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι. Τα αρχεία της εισαγγελίας» γιατί «εκεί βρίσκεται η αλήθεια» εντείνοντας την πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη που στην προηγούμενη εμφάνισή του στο Κοινοβούλιο τράπηκε σε φυγή αποφεύγοντας να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Διατηρώντας υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και ενώ μπροστά μας αναμένουνε να έχουμε μια εκλογική χρονιά (2023) ο Αλ. Τσίπρας απάντησε και στην προσπάθεια της Νέα Δημοκρατίας για συμψηφισμούς λέγοντας πως «επί ΣΥΡΙΖΑ η ΕΥΠ παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia ενώ επι των ημερών σας η υπηρεσία διοικούνταν από τη Greek Mafia».

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας πάντα στον κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε: «Είσαστε μια τραγική φιγούρα απο το πιο ζοφερό παρελθόν. Γιατί το αύριο θέλει φως, διαύγεια, δικαιοσύνη, δημοκρατία» ενώ «εσείς είσαστε σκοτάδι, συγκάλυψη, ολοκληρωτισμός».

Πριν την ολοκλήρωση της ομιλίας του απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές για να έρθει η πολιτική αλλαγή και για να ανασάνει ο τόπος. «κ. Μητσοτάκη, θα περιμένουμε σήμερα απαντήσεις. Αν για μια ακόμη φορά δεν είστε σε θέση να τις δώσετε. Αν δεν είστε σε θέση καθαρά να μας απαντήσετε αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους υπουργούς σας. Αν και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τους αρχηγούς της Εθνικής Άμυνας. Και αν δεν έχετε τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια να παραιτηθείτε, προκηρύξτε εκλογές.

Λυτρώστε τη δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές Για να έρθει η πολιτική αλλαγή. Για να ανασάνει ο τόπος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«O τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη»

Στον πυρήνα της ομιλίας του, αναφερόμενος στον ετήσιο προϋπολογισμό, μίλησε για την «άδικη αναδιανομή πλούτου» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και την προσήλωση της στην όξυνση των ανισοτήτων μέσω της εξυπηρέτησης και της πριμοδότησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Λεηλατείτε τη μεσαία τάξη και τους μη προνομιούχους. Εχουμε προκλητική αναδιανομή πλούτου. Αυτός είναι ο πυρήνας της πολιτικής σας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού (2023) καταλογίζοντας «ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια» στην κυβέρνηση.

Related Posts