Πολυτεχνείο: «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» – Επίκαιρα και σήμερα

Η εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας των συνταγματαρχών για «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Οι εορτασμοί κορυφώνονται με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία σε μια Αθήνα αστυνομοκρατούμενη με πάνω από 5.000 ένστολους στους δρόμους, αποκλεισμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και κλειστούς σταθμούς μετρό.

Η φετινή επέτειος είναι η πρώτη χωρίς το καθεστώς επιβολής απαγορεύσεων με πρόσχημα την πανδημία και αναμένονται χιλιάδες διαδηλωτές που συνεχίζουν να εμπνέονται, να συσπειρώνονται και να κινητοποιούνται.

Την Τρίτη ήταν η πρώτη μέρα που άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού, με πολίτες όλων των ηλικιών να αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στους αγωνιστές και στα θύματα της εξέγερσης: μαθητές και φοιτητές, οικογένειες με μικρά παιδιά, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές, φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί για να ενώσουν την ιστορική μέρα με τις σημερινές διεκδικήσεις.

Στεφάνι στο Πολυτεχνείο κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο μνημείο του Πολυτεχνείου άφησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, Νίκος Ανδρουλάκης ενώ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στον χώρο του Πολυτεχνείου. Το πρωί της Πέμπτης θα καταθέσει στεφάνι ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος.

Καλέσματα για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου:

  •     Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: 1 μ.μ. προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και 3 μ.μ. στην Κλαυθμώνος
  •     Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια
  •     Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ-νΚΑ, ΣΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ], ΚΕΕΡΦΑ: 3.μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος
  •     Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974: 4 μ.μ.
  •     Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ: 5 μ.μ. στη συμβολή των Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου

Μετρό – Λεωφορεία, τρόλεϊ

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός Μέγαρο Μουσικής του Μετρό θα κλείσει στις 15:00 και οι σταθμοί Σύνταγμα και Ευαγγελισμός θα κλείσουν στις 16:30. Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά την ολοκλήρωση της πορείας.

Επίσης, αναμένονται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ οι οποίες έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ.

Απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης, καθώς και διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων περιλαμβάνονται στα μέτρα που έλαβε η Τροχαία. Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.

 

Related Posts