ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το κυβερνητικό «φαίνεσθαι» και το πραγματικό «είναι» της οικονομίας

«H Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το γ’ τρίμηνο του έτους, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παρά τις θριαμβολογίες του Economist που «κατέταξε την Ελλάδα ως “πρωταγωνίστρια στις οικονομικές επιδόσεις”».

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος, με τίτλο «Το κυβερνητικό ”φαίνεσθαι”» και το πραγματικό ”είναι” της οικονομίας», επισημαίνει πως η Έκθεση τονίζει τέσσερις σημαντικές πηγές αβεβαιότητας, τις οποίες όμως η ΝΔ επιλέγει επιμελώς να αποσιωπά. Συγκεκριμένα:

1) Σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης τους επόμενους μήνες λόγω της αρνητικής επίδρασης του πληθωρισμού στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση αλλά και εξαιτίας τής σταδιακής άρσης των περισσότερων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.

2) Επιβάρυνση της εξυπηρέτησης του δημόσιου και του ιδιωτικού χρέους λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Σε ό,τι αφορά τον δημοσιονομικό κίνδυνο ειδικά, εφόσον τα επιτόκια ξεπεράσουν την ονομαστική μεγέθυνση του ΑΕΠ, θα κινηθεί αυξητικά ο λόγος χρέους/ΑΕΠ και θα απαιτηθούν υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

3) Επιστροφή στα ελλείμματα για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία τού τουρισμού δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα σε όρους συνολικού ρυθμού μεγέθυνσης ούτε σε όρους βελτίωσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα στο 10μηνο του έτους εκτοξεύθηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ξεπερνώντας το επίπεδο των 13 δισ. ευρώ.

4) Η εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και από την υποβάθμιση της ποιότητας διακυβέρνησης και της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου, πράγμα που θα έχει μακροχρόνια αρνητικές συνέπειες και για την οικονομία.

«Απέναντι στους φτηνούς επικοινωνιακούς πανηγυρισμούς και στις προεκλογικές φιέστες της ΝΔ που ενορχηστρώνονται για να συγκαλύψουν την αποτυχία των πολιτικών της, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτάσσει ένα επεξεργασμένο οικονομικό πρόγραμμα, με σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, για ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, για τη μείωση των ανισοτήτων και για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Related Posts