Παπαδημούλης – Αρβανίτης:«Ραγδαία υποβάθμιση του κράτους δικαίου» στην Ελλάδα

Πολιτική ευθύνη προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επέρριψε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης για τη «ραγδαία», όπως είπε, «επιδείνωση του κράτους δικαίου» στην Ελλάδα και εξέφρασε την προσδοκία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, «θύμα των αυταρχικών μεθοδεύσεων» της κυβέρνησης «να συμβάλει ώστε να έχουμε μετά τις εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλον πρωθυπουργό».

Στην ομιλία που εκφώνησε ο κ. Παπαδημούλης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα «Διάβρωση του κράτους Δικαίου στην Ελλάδα: το σκάνδαλο των υποκλοπών και η Ελευθερία του Τύπου» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «εμφανίζεται ως κεντροδεξιός πολιτικός στις Βρυξέλλες, ενώ στην Αθήνα χρησιμοποιεί αυταρχικές πρακτικές, όπως η συνέργεια Predator και ΕΥΠ που είναι υπό τον έλεγχό του, οι οποίες θυμίζουν Στάζι»

«Στην πατρίδα μου, την Ελλάδα, τη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, βιώνουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ραγδαία υποβάθμιση της Δημοκρατίας, μεγάλη διάβρωση του κράτους Δικαίου, κραυγαλέα συρρίκνωση της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού. Η πολιτική ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης». είπε ο Δ. Παπαδημούλης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Επιτροπής και της Προεδρίας.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε τη «βεβαιότητα», ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης, θύμα αυτών των μεθοδεύσεων, θα συμβάλει προκειμένου να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, που να μην θυμίζει την Πολωνία και την Ουγγαρία, να έχουμε στις επόμενες εκλογές άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό».

Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε από το βήμα της Ολομέλειας και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης , επικρίνοντάς τον ότι «αντιλαμβάνεται το κράτος ως ιδιοκτησία του».

Ο κ. Αρβανίτης περιέγραψε τη σταδιακή υποχώρηση του κράτους δικαίου, η οποία έφτασε ως τις παρακολουθήσεις θεσμικών λειτουργών του κράτους.

«Από τις συλλήψεις γονέων και παιδιών σε κινηματογράφους επειδή παρακολουθούσαν την ταινία Τζόκερ, μέχρι τις λίστες χρηματοδότησης φίλιων μέσων -Λίστα Πέτσα- τις δολοφονίες μικροπαραβατικών Ρομά από την αστυνομία, τα pushbacks, την αστυνομική εισβολή με ακραία βία στην οικία του σκηνοθέτη Ινδαρέ, τις διώξεις δημοσιογράφων και εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, φτάσαμε στην οργάνωση και ενορχήστρωση παρακολουθήσεων πολιτικών και θεσμικών λειτουργών της Δημοκρατίας, με εντολή και καθοδήγηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Related Posts