Πάνω από 70 μετασεισμοί στην Εύβοια – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός για το φαινόμενο

Πάνω από 70 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί στην Εύβοια. Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Επισήμανε πως υπάρχουν και άλλοι μετασεισμοί που δεν έχουν καταγραφεί από το σύστημα και τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούμε ότι είναι ο κύριος σεισμός.

Όπως εξήγησε, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, αλλά στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός.

Σημείωσε ότι Ξεκίνησε με διαφορετικό τρόπο, είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένα με δύο 24ωρα για να αποφανθούμε αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε για το σεισμό στα Ψαχνά ότι πρόκειται για νέα εστία αλλά γνωστή από το παρελθόν, καθώς -όπως είπε- δεν είναι γνωστό το ρήγμα.

Στο μεταξύ, από τα 4,9 Ρίχτερ δεν υπήρξαν τραυματισμοί και σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ σήμερα θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου. Επίσης σήμερα αναμένονται στην περιοχή μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών για να ελέγξουν παλιά κτίσματα, ενώ οι μηχανικοί των φορέων της αυτοδιοίκησης θα ελέγξουν δημόσια κτίρια και σχολεία.

Πηγή: ertnews.gr

Related Posts