Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί η Επιτροπή Παραγωγής της Βουλής για την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την εξαγορά της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μέλη της εν λόγω επιτροπής, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου και του τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, “η ΔΕΗ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΔΕΗ και της Enel Ρουμανίας για την πιθανή απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων στις 14 Δεκεμβρίου 2022, με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να ορίζεται έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023”.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι, παρότι εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο για την επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ στα Βαλκάνια, η επιχείρηση σχεδιάζει να διαθέσει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μία αμφιβόλου αξίας και ενδεχόμενου ρίσκου επένδυση. “Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι, επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Όμιλος Enel Ρουμανίας το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσίασε λειτουργικές ζημίες ύψους 51 εκατ. ευρώ στον τομέα των δικτύων και υποδομών και επιπρόσθετες ζημίες 115 εκατ. ευρώ από τη λιανική”, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισημαίνουν επιπλέον πως ο Όμιλος τον Αύγουστο του 2022 αναγκάστηκε να ζητήσει δάνειο ύψους 375 εκατ. ευρώ από τη μητρική της στην Ιταλία, καθώς και πως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Enel Ρουμανίας σχετικά με τους λόγους αποχώρησης της εταιρείας από τη Ρουμανία, δεν υπάρχει περαιτέρω χώρος για ανάπτυξη στη Ρουμανία.

Θέτουν, τέλος, ζήτημα δεοντολογίας “δεδομένου ότι ο σημερινός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Στάσσης ήταν έως το 2019 διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εξετάζει σήμερα η ΔΕΗ να εξαγοράσει”.

Οι βουλευτές αιτούνται “η Διοίκηση της ΔΕΗ να κληθεί και να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου για να παρουσιάσει λεπτομερώς τη σκοπιμότητα και τις υπόλοιπες παραμέτρους της πιθανής εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία”.

Related Posts