Ο Μητσοτάκης εγκαταλείπει την Κύπρο για την Ουκρανία και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο

Ο «προβλέψιμος» σύμμαχος των ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκατέλειψε την Κύπρο, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα «έσπασε» χωρίς λόγο με την Ρωσία –για την Ουκρανία- προχώρησε σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (κάτι που ζητά ο Ερντογάν) και είπε δημόσια ότι θα κάνει υποχωρήσεις στην Τουρκία. Φυσικά, αυτά έχουν συνέπειες.

Μια από αυτές είναι οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο.

Συγκεκριμένα, την επικείμενη λειτουργία γραφείου που θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας, πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρουν ότι αξιωματούχος της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία δήλωσε πως η Μόσχα πρόκειται να ξεκινήσει «πολύ σύντομα» την παροχή προξενικών υπηρεσιών στα κατεχόμενα της Κύπρου.

«Πολύ σύντομα, θα αρχίσουμε να παρέχουμε προξενικές υπηρεσίες στα βόρεια της πόλης της Λευκωσίας. Οι εργασίες θα γίνονται σε τακτική βάση», φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα γίνει για την εξυπηρέτηση των Ρώσων πολιτών που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία παρέχουν προξενικές υπηρεσίες στα κατεχόμενα εδώ και πολύ καιρό. Περίπου 50 χιλιάδες Ρώσοι πολίτες ζουν στα Κατεχόμενα. Το εκεί γραφείο της γερμανικής πρεσβείας εξυπηρετεί επιπλέον αιτήματα παροχής βίζας προς Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία και Ισλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, η Ρωσία εξετάζει εδώ και ένα χρόνο το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Ερσίν Τατάρ: Λειτούργησαν αποτελεσματικά οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας

Μιλώντας για το θέμα στο CNN Turk, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε ότι οι Ρώσοι τηρούσαν μια μικρή απόσταση από τα κατεχόμενα, αλλά οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και ορισμένα εμπάργκο που εφαρμόστηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας λειτούργησαν αποτελεσματικά σε αυτή την απόφαση της Μόσχας.

«Αυτή τη στιγμή δεν μας αναγνωρίζουν ακόμα, αλλά στο πεδίο υπάρχουν δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις και δύο ξεχωριστά κράτη. Αν είναι να υπάρξει λύση στην Κύπρο, αυτή θα είναι με δύο ξεχωριστά κυρίαρχα κράτη», πρόσθεσε και επανέλαβε:

«Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, δύο ξεχωριστά κράτη και προφανώς υπάρχουν πολλοί Ρώσοι. Ειδικά μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, υπήρξαν και αυτοί που έφυγαν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προσπάθειες για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Υπάρχει μια τέτοια προσπάθεια, αν και δεν είναι σίγουρο. Το πού και πώς θα ανοίξει (σ.σ. το προξενικό γραφείο) δεν είναι ακόμη γνωστό».

Πηγή: ΕΡΤ, efsyn

Related Posts