Ο Ερντογάν κάνει το ΝΑΤΟ ό,τι θέλει – Τι θα γίνει με τη Σουηδία;

Οι διπλωματικές πιέσεις στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εντείνονται. Για τον Γενς Στόλτενμπεργκ είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας και ετοιμάζει βαλίτσες για την Άγκυρα. Μάλιστα, επισήμανε ότι η Σουηδία έθεσε σε ισχύ τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο και πλέον η Τουρκία δεν έχει άλλες δικαιολογίες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μου είναι ότι η Σουηδία έδωσε ότι της ζητήθηκε. Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να επικυρωθεί το αίτημα της Σουηδίας».

Πηγές από Τουρκία και ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι ο Στόλτενμπεργκ ίσως ταξιδέψει για Άγκυρα ακόμα και την Παρασκευή (2/6) και να συναντηθεί με τον Ερντογάν στο περιθώριο της ορκωμοσίας του. Ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών μάλιστα ζητά το θέμα να κλείσει μέχρι τη Σύνοδο του Βίλνιους στις 11 Ιουλίου.

Για την ώρα η Τουρκία τηρεί σιγή ιχθύος και το ενδιαφέρον στο εσωτερικό μονοπωλούν οι ζυμώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η Τζουμχουριέτ αναφέρει ότι Τσαβούσογλου, Ακάρ και Σοϊλού μένουν εκτός. Ενώ για τον  πρώην τσάρο της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ, λέγεται πως ένας από τους όρους που θέτει για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας είναι η αύξηση των επιτοκίων από το 8,5 στο 25% σε βάθος 18 μηνών. Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η διάλυση της συμμαχίας των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού όπως ανακοινώθηκε μόνος σκοπός ήταν οι εκλογές, όπως και η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου. Με βάση το πόθεν έσχες του έχει τρία ακίνητα και καταθέσεις σε λογαριασμούς που ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο τουρκικές λίρες.

Πηγή: ΕΡΤ

Related Posts