Οι δέκα δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Δεσμεύσεις για ριζική ανανέωση και ενίσχυση του ΕΣΥ ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και έθεσε στόχο στο τέλος της τετραετίας μιας προοδευτικής διακυβέρνησης να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές Υγείας και πρόληψης.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε:

  1. Αύξηση 3 δισ. της χρηματοδότησης του ΕΣΥ (2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης). Στόχος: οι δαπάνες για την Υγεία σε βάθος τετραετίας να είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο 7% του ΑΕΠ.
  2. Μισθολόγιο ιατρικού προσωπικού: 2.000 ευρώ εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.
  3. Μηχανισμός αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ λόγω συνταξιοδότησης.
  4. Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας.

5. Πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας σε τομείς αιχμής, αλλά και σε υπηρεσίες που υστερεί το ΕΣΥ: κοινοτική φροντίδα, επείγουσα ιατρική, αποκατάσταση, ψυχική υγεία, οδοντιατρική περίθαλψη, μετανοσοκομειακή φροντίδα.

  1. Ενταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.
  2. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας: τριπλασιασμός των ΤΟΜΥ (από τις 127 στις 380), εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους.
  3. Λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.
  4. Επιχειρησιακή ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ.
  5. Ανακαίνιση και πλήρης εξοπλισμός των νοσοκομείων που παρουσιάζουν επείγουσες ανάγκες.

Related Posts