Νίκος Πηλός: Με συνέλαβαν παρόλο που δήλωσα την ταυτότητά μου

Τις συνθήκες της αναίτιας σύλληψής του κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίδειξης τρομοκρατίας της ΕΛ.ΑΣ. στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας περιέγραψε ο βραβευμένος για τη δουλειά του στο προσφυγικό φωτορεπόρτερ, Νίκος Πηλός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», όπου κατήγγειλε τη βίαιη μεταχείριση του από τους αστυνομικούς, οι οποίοι αδιαφόρησαν για την ιδιότητά του και τώρα βρίσκεται να κατηγορείται επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Πηλός, περιγράφοντας την επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατά των διαμενόντων και αλληλέγγυων στα Προσφυγικά: «Ανέβηκα στην ταράτσα των Προσφυγικών για να πάρω ανάσα –καθώς είχε γίνει χρήση χημικών εντός του κτιρίου από τις αστυνομικές δυνάμεις– αλλά και για να είμαι διακριτός. Την ώρα της συνέλευσης βρισκόμουν στον δεύτερο όροφο προκείμενου να καλύψω τα γεγονότα». Στον χώρο βρέθηκε περίπου στις 15:30 για να καλύψει τα γεγονότα, έπειτα από το δημόσιο κάλεσμα για ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης των Προσφυγικών που απηύθυνε η Κοινότητα των Κατειλημμένων Προσφυγικών.

«Στους αστυνομικούς δήλωσα την ιδιότητα μου παρ’ όλα αυτά με προσήγαγαν και μου έχει απαγγελθεί σωρεία κακουργηματικών κατηγοριών» προσέθεσε ο ίδιος.

Μερικές από τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί είναι:

  •     Βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων
  •     Διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία.
  •     Απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία
  •     Φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού

Άλλες κατηγορίες περί όπλων, εκρηκτικών υλών, φωτοβολίδων και βεγγαλικών

Αναμφίβολα, η αναίτια και αυθαίρετη σύλληψη ενός φωτορεπόρτερ -μάλιστα γνωστού για το μέχρι τώρα έργο του- αποτελεί άλλο ένα δείγμα γραφεί που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας διεθνώς και επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά γιατί δικαιολογημένα βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, ενώ η κυβέρνηση φροντίζει με συνέπεια να προβάλλει την αυταρχική εικόνα μιας χώρας που δεν σέβεται τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα στο πλαίσιο του κράτους δικαίου.

Ήδη εγχώριες και διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις έχουν καταδικάσει την απαράδεκτη σύλληψη του Νίκου Πηλού, ζητώντας την άμεση απόσυρση όλων των ανυπόστατων κατηγοριών που τον βαραίνουν.

Οι 78 συλληφθέντες βρήκαν σήμερα στο πλευρό τους πλήθους κόσμου στα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου μεταφέρθηκαν, ενώ η κοινωνική κατακραυγή εναντίον της κυβέρνησης είναι συνυφασμένη με το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που αγκαλιάζει τους διωκόμενους που υπερασπίζονται το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμα στην κατοικία.

Related Posts