Μπρετόν: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να ευνοούν τις χώρες που επενδύουν στην μείωση εκπομπών CO2

Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την ανάγκη για επενδύσεις σε κλιματικές και αμυντικές πολιτικές στον ορισμό της διαδικασίας μείωσης του χρέους, δηλώνει ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα FD.

Οι χώρες που επενδύουν περισσότερο στην μείωση των εκπομπών CO2 ή στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών τους θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν το χρέος στο επίπεδο του 60% του ΑΕΠ, δηλώνει ο Τιερί Μπρετόν.

Αυτό θα δημιουργήσει μία «δικαιότερη» εικόνα για την κατάσταση των οικονομικών των κυβερνήσεων και λιγότερες επικρίσεις εκ μέρους χωρών με χαμηλότερα επίπεδα χρέους.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχουν κακοί και καλοί», τονίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Αν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαν δεσμευθεί στον κανόνα του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ θα είχαμε επιπλέον δαπάνες ύψους 1.300 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα προηγούμενα 20 χρόνια, πράγμα που θα ήταν χρήσιμο δεδομένου του πολέμου στη Ουκρανία», είπε.

«Το 54% έλλειψης επενδύσεων προέρχεται από την Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, την Σουηδία και την Δανία», επεσήμανε αναφερόμενος στην ομάδα των «τσιγκούνηδων» του ευρωπαϊκού Βορρά που επικρίνουν συστηματικά τις υψηλότερες δαπάνες στον ευρωπαϊκό Νότο.

Οι δηλώσεις του γίνονται καθώς η Κομισιόν ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την μεταρρύθμιση των παρωχημένων και πολύπλοκων δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποδεικνύονται μη ρεαλιστικοί μετά την πανδημία και την εκτίναξη του δημόσιου χρέους των χωρών μελών.

Related Posts