Με υποκλοπές και Μαρόκο συνδέουν την Καϊλή – Τι γράφει το Politico

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το QatarGate και το πώς εμπλέκεται στο κύκλωμα η Εύα Καϊλή, την ώρα που η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής ετοιμάζεται να βρεθεί για τρίτη φορά ενώπιον προδικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει αν θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει η προφυλάκισή της. Σημειώνεται ότι προ ημερών η κα Καϊλή άλλαξε δικηγόρο στο Βέλγιο και θα εκπροσωπείται από τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί, ενώ στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο έτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Το Politico στο κεντρικό θέμα του το πρωί της Πεμπτης αναφέρεται σε διεύρυνση των ερευνών για το QatarGate που διεξάξουν οι βελγικές Αρχές, με βάση νέο διεθνές ένταλμα συλλήψεων. Στο ίδιο ένταλμα η προφυλακισμένη Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή παρουσιάζεται ως πιθανή επιλογή του κυκλώματος για να επηρεάσει την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που θα ερευνούσε την χρήση κακόβουλων λογισμικών για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών στο Μαρόκο.

Το νέο ένταλμα εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου από τον επικεφαλής εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ. Το περιεχόμενό του εμπλέκει στην υπόθεση τις ιταλίδες ευρωβουλευτές Μαρία Αρενά και Αλεσάντρα Μορέτι. Μεταξύ άλλων, οι δύο τους φέρονται να ενήργησαν με βάση τις υποδείξεις του πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι σε συνεδρίαση που αφορούσε πιθανό ψήφισμα για το Κατάρ για να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα, στα τέλη του 2021.

Το μήνυμα προς τον θεωρούμενο ως επικεφαλής του κυκλώματος, από τον βοηθό του Τζουζέπε Μερόνι, το οποίο έχει καταγραφεί, λέει λακωνικά «Το Κατάρ τακτοποιήθηκε». Σημειώνεται ότι ο Παντσέρι έχει έρθει σε συμφωνία με τις Αρχές για να πετύχει με τη συνεργασία του μικρότερες ποινές και σήμερα αναμένεται να βρεθεί και αυτός ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, όπως και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα. Από την πλευρά της η Μορέτι υποστήριξε, απαντώντας στο Politico για το ένταλμα, ότι η ίδια δεν ακολούθησε ποτέ οδηγίες του Παντσέρι και τελικά κανένα ψήφισμα δεν συζητήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Η Αρενά αρνήθηκε να σχολιάσει.

Την διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο φέρεται να ακολούθησε και πλήρης ενημέρωση προς τον Παντσέρι τόσο από την Αρενά όσο και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι, επίσης πρώην συνεργάτη του και πλέον βοηθό του ήδη συλληφθέντα Κοτσολίνο. Ο σύζυγος της προφυλακισμένης Ελληνίδας ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή βρίσκεται και αυτός κρατούμενος. Σύμφωνα με υποκλαπείσα συνομιλία, ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι συζήτησαν την προώθηση των συμφερόντων του Μαρόκου, τοποθετώντας στην Καϊλή ή τον Κοτσολίνο σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνούσε την χρήση παράνομων λογισμικών κατά δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. Σημειώνεται ότι δημοσιεύματα θέλουν το Μαρόκο να είχε στοχοποιήσει αντίστοιχους στόχους στην ισπανική κυβέρνηση. Τόσο η Καϊλή όσο και ο Κοτσολίνο έγιναν μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής, πριν «ξηλωθούν» καθώς προχωρούσε η έρευνα.

Related Posts