Μενέντεζ για τις προκλήσεις των Τουρκοκύπριων: «Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια»

Σκληρή γλώσσα κατά των σημερινών προκλήσεων των Τουρκοκυπρίων στη Νεκρή Ζώνη από τον Ρόμπερτ Μενέντεζ που εξέδωσε ανακοίνωση.

Με μια αρκετά σκληρή γλώσσα και σε μια πολύ κοφτή γραπτή του ανακοίνωση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: πρώτον, λέει ότι καταδικάζει απερίφραστα τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Πύλα.

Οι επιθέσεις εναντίον προσωπικού του ΟΗΕ, λέει ο κ. Μενέντεζ, συνιστούν παράνομη και απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια βάσει του διεθνούς δικαίου. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις, προσθέτει ο κ. Μενέντεζ, πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες κλιμάκωσης των εντάσεων, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ζωή των μελών της ειρηνευτικής δύναμης, αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί.

Πρέπει να σταματήσουν, όπως λέει, την κάθε είδους μη εγκεκριμένη κατασκευαστική δραστηριότητα στην περιοχή, η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση της ειρηνευτικής αποστολής και της συμφωνημένης από όλα τα μέρη ουδέτερης ζώνης. Και τέτοιου είδους ενέργειες το μόνο που κάνουν, καταλήγει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είναι να προωθούν την αστάθεια και τη βία. Καταλήγει λέγοντας ότι θα προτείνει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να συμβάλει στην αναζωπύρωση της διαδικασίας για τις διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη λύση στο νησί.

Πηγή: ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου

Related Posts