Μαξίμου «δείχνει» η PEGA για το σκάνδαλο υποκλοπών

Τα κακόβουλα λογισμικά τα παίρνουν κυβερνήσεις. Είναι πολύ ακριβά για να τα αγοράσουν ιδιώτες. Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων το draft της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής Pega του Ευρωκοινοβουλίου που εξετάζει την χρήση του Predator στην Ελλάδα.

«Δείχνοντας» το Μαξίμου επισημαίνει ότι το σενάριο να βρίσκονται ιδιώτες πίσω από τις επιθέσεις του Predator είναι εξαιρετικά απίθανο καθώς δεν θα εξηγούσε την επιλογή των στόχων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχαν στενές σχέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και γεγονότων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους spyware, ιδίως η Krikel, ένας προτιμώμενος προμηθευτής επικοινωνιών και παρακολούθησης της αστυνομίας και την ΕΥΠ. Η Krikel συνδέεται στενά με πρόσωπα από την συνοδεία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη».

Στην έκθεση 159 σελίδων (17 σελίδες αφιερώνονται στην Ελλάδα) σημειώνεται επίσης με νόημα ότι «θα περίμενε κανείς από τις ελληνικές αρχές να ερευνήσουν άμεσα και δυναμικά μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αστυνομική έρευνα, παρά μόνο εισαγγελικές έρευνες μετά από καταγγελίες. Δεν έχουν κατασχεθεί υλικές αποδείξεις»

Αναφορικά με το νομικό πλαίσιο, σημειώνεται ότι είναι αρκετά ισχυρό, ωστόσο τονίζεται ότι «νομοθετικές τροποποιήσεις έχουν αποδυναμώσει κρίσιμες δικλείδες ασφαλείας και ο πολιτικός διορισμός σε βασικές θέσεις αποτελούν εμπόδιο για έλεγχο και λογοδοσία».

Τα μέλη εξεταστικής της Pega τονίζουν επίσης ότι ο αριθμός των εγκεκριμένων υποκλοπών έχει αυξηθεί σημαντικά με τα χρόνια. «Από 4.871 το 2015 (όταν ανέβηκε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ), σε 11.680 το 2019 (όταν ήρθε η ΝΔ), σε 15.475 το 2021. Επί του παρόντος, περίπου 60 αιτήματα πρέπει να διεκπεραιώνονται κάθε μέρα, μέχρι πρόσφατα από έναν μόνο εισαγγελέα. Εξάλλου, οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν την το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν το όνομα του ενδιαφερομένου ούτε ο λόγος για την άρση του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου με την επίκληση της εθνικής ασφάλειας».

Παράλληλα γίνεται εκτενής αναφορά στο ρόλο της Intellexa, της Krikel, καθώς και στα πρόσωπα – κλειδιά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να καλέσει στην Εξεταστική όπως στον ανιψιό του Κυριάκου Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη, στους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο.

Related Posts