Μαζεύουν τη διάταξη για τις δηλώσεις πόθεν έσχες των συζύγων βουλευτών – Τι είπε ο Τσιάρας

Θα γίνεται η δημοσιοποίηση των δηλώσεων πόθεν έσχες των συζύγων των βουλευτών, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, σε παρέμβασή του, στην Ολομέλεια.

«Ζητώ τον λόγο για να διευκρινίσω ένα ζήτημα, για το οποίο βλέπω ότι παίρνει χώρο δημοσιότητας, αυτή τη στιγμή, με μια δυστυχώς παρελκυστική τακτική, η οποία επαναλαμβάνεται δυστυχώς συχνά, τελευταία», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Όταν νωρίτερα βρισκόταν στο βήμα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, του διευκρίνισα ότι η δήλωση πόθεν έσχες των συζύγων υποχρέων, βεβαίως και θα δημοσιοποιείται. Παρόλα αυτά βλέπω να αναφέρεται ότι από την πλευρά τής κυβέρνησης, υποτίθεται υπάρχει πρόθεση να μην συμβεί αυτό. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά. Το δηλώσαμε, από την πρώτη στιγμή, ότι θα γίνεται δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των συζύγων των υποχρέων. Τελεία και παύλα».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Τσιάρα, εμείς σας το είπαμε απολύτως καλόπιστα εξ αρχής και εσείς καλόπιστα γνέψατε ”ναι”. Για να γίνει όμως μια κουβέντα νόμος, χρειάζεται να φέρετε μια νομοτεχνική. Περιμέναμε μισή ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Περιμέναμε μια ώρα. Λέμε ”καθυστέρησε ο υπουργός”. Μιάμιση ώρα, δύο ώρες, δύομισι, τρεις ώρες. Είμαστε εδώ. Καλόπιστα πάλι. Φέρτε τη νομοτεχνική, να σταματήσουμε και εμείς να έχουμε αμφιβολίες. Τη νομοτεχνική», είπε ο Κώστας Ζαχαριάδης.

«Κύριε Ζαχαριάδη, ενδεχομένως δεν έχετε παρακολουθήσει την πρακτική των συζητήσεων των νομοσχεδίων που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι΄αυτό τον λόγο και μόνο μπορώ να σας καταλάβω. Διαφορετικά, θα έλεγα ότι μάλλον περί άλλων τυρβάζετε», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε: «Ό,τι έχουμε προαναγγείλει και ό,τι έχουμε πει, πάντα αποτυπώνεται στις νομοτεχνικές βελτιώσεις. Και όλα αυτά είναι ζητήματα που σε μια ζώσα κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε καλά, ότι θέλουν και τον χρόνο τους και το περιθώριο, προκειμένου να εξαντληθούν, με βάση τη διατύπωση, μέχρι και της τελευταίας λέξεως. Και προφανώς δεν είναι και το μόνο ζήτημα που διατυπώνεται, μέσα από μια νομοτεχνική βελτίωση. Ξέρετε έρχεται συνολικά και όχι μόνο για ένα ζήτημα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί θα αποτυπωθούν στις νομοτεχνικές βελτιώσεις».

Τα κόμματα για τις διατάξεις περί πόθεν έσχες

«Το σχέδιο νόμου για το πόθεν έσχες προωθεί την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας, τη σαφή οριοθέτηση του ελεγκτικού έργου με αναβάθμιση της ποιότητάς του και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του προς όφελος ελεγκτών και ελεγχόμενων», ανέφερε νωρίτερα, κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη διαφάνεια, ότι με τις προωθούμενες διατάξεις θα αυξηθούν οι δηλώσεις που κάθε χρόνο θα πρέπει να ελέγχονται, θα σταματήσει η πολυδιάσπαση του ελεγκτικού έργου, θα υπάρξει πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής πόθεν έσχες, με άντληση των απαιτούμενων παραστατικών με ηλεκτρονικό τρόπο. Επισήμανε εξάλλου ότι καταργείται η διαδικασία έγκρισης της δήλωσης από τους συζύγους, τους εν διαστάσει συζύγους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης, μέσω της θέσπισης αυτοτελούς υποχρέωσης όλων αυτών των κατηγοριών για υποβολή δήλωσης.

Αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο της σημερινής συζήτησης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιχείρησε κακοπροαίρετα και πολωτικά σύνδεση του σημερινού νομοθετήματος με ατυχείς μεμονωμένες περιπτώσεις και περιστατικά, για τα οποία υπήρξε άμεση και καταλυτική παρέμβαση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού».

Η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον, πριν τις εκλογές, ένα νομοσχέδιο, για το οποίο υπάρχουν απορίες και ερωτηματικά, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφεύγει να απαντήσει στα πολιτικά ζητήματα που έθεσε όλες τις προηγούμενες ημέρες, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σε σχέση με τα κομματικά δάνεια, τα δάνεια μελών της κυβέρνησης, τις υποθέσεις “τύπου Πάτση” που «πέρασαν κάτω από τα ραντάρ» της επιτροπής ελέγχου των πόθεν έσχες. Σε σχέση, ειδικότερα, με τα πόθεν έσχες, ο κ. Ζαχαριάδης αναρωτήθηκε πώς ελέγχονται η πανάκριβη καμπάνια της ΝΔ ενόψει των εκλογών αλλά και οι πανάκριβες εκδηλώσεις των υποψηφίων της, με φωτογραφίσεις και πολυτελείς δεξιώσεις. Ιδίως σε σχέση με τις δηλώσεις πόθεν έσχες των αιρετών, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πρέπει, σήμερα έστω, να συμπεριλάβει τροποποίηση στο κείμενο του σχεδίου προκειμένου ρητώς να προβλέπεται η δημοσιοποίηση των δηλώσεων των συζύγων των πολιτικών, διότι από τις προωθούμενες διατάξεις η υπαγωγή των δηλώσεων των συζύγων σε δημοσιοποίηση είναι στον αέρα.

«Υπάρχουν προβληματικές ρυθμίσεις που πρέπει να διορθώσουμε», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης. Ο βουλευτής ζήτησε, μεταξύ άλλων, αυστηρή τήρηση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων, να αποδίδεται σε παραδρομή μια ανακριβής ή ελλιπής δήλωση, μόνο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η διακρίβωση της νομιμότητας της πηγής προέλευσης περιουσιακών στοιχείων. Ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει διαφορετική ποινική αντιμετώπιση αιρετών και απλών πολιτών. «Το βασικό αδίκημα της μη υποβολής δήλωσης “πόθεν έσχες” ή της δήλωσης ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης “πόθεν έσχες” το τιμωρείτε με φυλάκιση. Αυτό προβλέπει το άρθρο 39, ότι τιμωρείται με φυλάκιση ακόμα και δέκα ημέρες. Εάν ένας πολίτης κάνει ανακριβή δήλωση του Νόμου 105, δηλαδή την υπεύθυνη δήλωση που δηλώνει τα στοιχεία του, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Τι λέτε; Είναι ανεκτό για εμάς αυτό;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης. «Στη σχέση πολιτικής και χρήματος, στις αθέμιτες χρηματοδοτήσεις προσώπων και πολιτικών κομμάτων, μια λύση υπάρχει. Να πάψει η δυνατότητα προσώπων που έχουν κρατική εξουσία στα χέρια τους, να διαχειρίζονται δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, έργων και υπηρεσιών», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούν πράγματι να διαρραγούν οι δεσμοί αίματος, που έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα με το αστικό κράτος και τους θεσμούς του», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και υπογράμμισε ότι είναι αυτοί οι δεσμοί που «αντικειμενικά γεννούν στο πλευρό των νόμιμων ή των νομότυπων συναλλαγών και τα πολλά φαινόμενα διαφθοράς, φαινόμενα που είναι σύμφυτα με το σύστημα». Η βουλευτής, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες, στο στάδιο της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, δήλωσε απολύτως αντίθετη με την «υπεροπλία» στην οποία εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, θεσμό «με ιδιαίτερα αντιδραστικό και επικίνδυνο, για τους λαούς, χαρακτήρα του».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης κατήγγειλε τον αποκλεισμό των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, από την επιτροπή ελέγχου των πόθεν έσχες. Ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε την αντίθεσή του με την τροποποίηση την οποία προτίθεται να καταθέσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου οι δικαστές να έχουν την πλειοψηφία στην επιτροπή που ελέγχει τις δικές τους δηλώσεις πόθεν έσχες. Επισήμανε παραλλήλως ότι πρέπει να ελέγχεται η πορεία εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών προσώπων και να ελέγχεται και η περιουσιακή κατάσταση των προσώπων που απαρτίζουν τα ΔΣ των ΜΚΟ.

«Η ουσία που υποτίθεται, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει, παραμένει», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη. «Βοά ο τόπος για τις πηγές εισοδήματος συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Για το κράτος, όμως, είναι όλα καλώς καμωμένα. Αλλά είμαστε μικρή χώρα και γνωριζόμαστε μεταξύ μας», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Related Posts