Μήνυση NYT στην Κομισιόν για τα SMS της Φον ντερ Λάιεν στον Μπουρλά για τα εμβόλια της Pfizer

European Commission President Urusla von der Leyen delivers state of the European Union address to the European Parliament, in Strasbourg, France, September 14, 2022. REUTERS/Yves Herman

Νέα τροπή στην υπόθεση των εμβολίων κορονοϊού της Pfizer και το deal της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με τον Αλμπερτ Μπουρλά για λογαριασμό της ΕΕ. Η εφημερίδα «New York Times» προσφεύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Κομισιόν για τη μη δημοσιοποίηση μηνυμάτων SMS μεταξύ της προέδρου της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εφημερίδα NYT αναμένεται να αναμετρηθεί με τους δικηγόρους της ΕΕ στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η Επιτροπή έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά εμβολίων COVID-19, αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης στο POLITICO.

Η αγωγή ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβητή Έμιλι Ο’Ράιλι που διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο της προέδρου να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Η επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας της ΕΕ, Věra Jourová, υποστήριξε ότι τα SMS ενδέχεται να έχουν διαγραφεί.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» είχε καταθέσει προηγουμένως σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων COVID-19 που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Related Posts