Λινού: Θα έχουμε περισσότερους καρκίνους από την εφαρμογή 13ωρου στη βιομηχανία

Σήμα κινδύνου για την εφαρμογή του 13ωρου σε κλάδους της βιομηχανίας, που προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας του Άδωνι Γεωργιάδη, έστειλε η Αθηνά Λινού μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όπως τόνισε, η έκθεση των εργαζομένων για περισσότερες ώρες καθημερινά και εβδομαδιαία σε ακτινοβολίες όλων των μορφών, θόρυβο και πληθώρα χημικών παραγόντων θα δημιουργήσει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους και θα οδηγήσει σε περισσότερους καρκίνους.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε ότι υπάρχει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία πλήθος οδηγιών, που αφορούν στα ανώτατα όρια επιτρεπτής έκθεσης για τους εργαζόμενους και έχουν οι περισσότερες κυρωθεί από τη χώρα μας.

Οι οδηγίες αυτές έχουν βασιστεί σε μελέτες για το πόσο εκτίθεται ένας εργαζόμενος, που εργάζεται 8ωρο και 5νθημερο και αποσκοπούν στην πρόληψη καρκίνου καρκίνου πολλών μορφών, λευχαιμιών, χρονίας νεφρικής ανεπάρκειας, χρονίας αναπνευστικής ανεπάρκειας και πολλών άλλων ασθενειών. Υπενθύμισε δε ότι υπάρχει ειδική οδηγία, την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας πριν από πολλά χρόνια, για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. «Οδηγία, την οποία είχα την τιμή με ανάθεση από την ΕΕ να μελετήσω και υιοθετήθηκε αυτούσια. Γιατί στις γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν οι κίνδυνοι για το παιδί είναι πολύ μεγαλύτεροι» ανέφερε.

«Οποιαδήποτε έκθεση παραπάνω δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων» τόνισε. Όπως είπε, το άρθρο 9 του νομοσχεδίου Γεωργιάδη καταστρατηγεί όλες αυτές τις οδηγίες για την έκθεση των εργαζομένων επιτρέποντας την ίδια ημέρα να δουλεύει κάποιος 13 ώρες και πιθανόν αυτές οι 13 ώρες να αθροίζονται για 6 ή 7 ημέρες.

«Σύντομα θα έχουμε αύξηση των επαγγελματικών νόσων» υπογράμμισε. «Βεβαίως στη χώρα μας δεν μετρώνται, ούτε υπάρχουν αρκετοί γιατροί εργασίας να τις μετρήσουν, όπως είπε ο υπουργός, και ούτε υπάρχουν όπως ανέφερε κάποιος συνάδελφος αρκετοί εργαζόμενοι στο ΣΕΠΕ που ξέρουν ποια είναι τα όρια για να το τεκμηριώσουν» είπε με νόημα.

«Τι θα συμβεί λοιπόν; Θα έχουμε περισσότερους καρκίνους» συνέχισε. «Τι θα συμβεί μακροχρόνια; Θα αλλάξει η νομοθεσία. Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν οι μελέτες και θα αλλάξει η νομοθεσία. Ποιος θα πληγεί με την αλλαγή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου σε κάθε παράγοντα προς το χαμηλότερο για προστασία των εργαζόμενων, όπως τεκμηριώνεται από την ΕΕ; Θα πληγεί η βιομηχανία. Η βιομηχανία της χώρας μας αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει. Εν τω το μεταξύ όμως θα έχουν χάσει ανθρώπους» κατέληξε η Αθηνά Λινού.

Related Posts