Λεφτά υπάρχουν: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει 25 εκατ. ευρώ για φωτιστικά εξωτερικού χώρου

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ με θέμα το διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια 35 χιλιάδων φωτιστικών εξωτερικού χώρου αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με τιμές προμήθειας σημαντικά υψηλότερες από αυτές που εντοπίζονται στην αγορά.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το πιο ακριβό είδος της συγκεκριμένης προμήθειας το οποίο η ανάδοχος προμήθευσε στην τιμή των 780€/τμχ), στη λιανική αγορά – με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά – κοστίζει από 81€ έως 156€/τμχ. Οι διαφορές είναι συνταρακτικές και αγγίζουν τα 600€ ανά τεμάχιο στα 7 χιλιάδες και πλέον ζητούμενα τεμάχια».

Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι «η ίδια η ανάδοχος έχει προμηθεύσει τα ίδια προϊόντα σε Δήμους (με απευθείας μάλιστα αναθέσεις και σε πολύ μικρότερες ποσότητες) σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στο Υπουργείο Άμυνας.

Τα ΙΔΙΑ ακριβώς προϊόντα άλλοι Δημόσιοι Φορείς τα έχουν προμηθευτεί τρεις και τέσσερις φορές φθηνότερα».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Υπάρχει εξήγηση για τις παραπάνω εκτεταμένες διαφορές τιμών που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ; Πώς στη διακήρυξη που συνέταξε η υπηρεσία της ΑΣΔΥΣ η αξία της εκτιμώμενης δαπάνης είχε ήδη εκτιμηθεί άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ;
  2. Πώς εξηγούνται οι τεράστιες διαφορές των συγκεκριμένων ειδών σε άλλους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου και στη λιανική τιμή και ιδίως του Δήμου Πατρέων;

Αναλυτικά η Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Θέμα: “Διαγωνισμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την προμήθεια 35 χιλιάδων φωτιστικών εξωτερικού χώρου αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ με τιμές προμήθειας σημαντικά υψηλότερες από αυτές που εντοπίζονται στην αγορά”

Στα τέλη του 2021 το Υπ. Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων. Με έναν ιδιαίτερο όρο στη Διακήρυξη 21PROC009860544, η προμήθεια ορίστηκε ως ενιαία ‘επένδυση’ (παρότι αφορούσε σε κωδικούς πολλών, διαφορετικών, ειδών), κάτι που σήμαινε ότι δεν επιτρέπονταν προσφορές για τμήματα της προμήθειας, παρά μόνο για το σύνολο των προϊόντων, ήτοι το σύνολο της προμήθειας.

Παρότι επρόκειτο για προμήθεια αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο μία εταιρεία, η οποία αναδείχθηκε – όπως ήταν φυσικό- μειοδότρια και υπέγραψε στις 17 Οκτωβρίου 2022 σύμβαση (22SYMV011469935) με το Υπ. Άμυνας. Πρόκειται για την Dasteri Systems ΑΕ.

Ο λόγος που καμία άλλη εταιρεία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είναι ότι η Διακήρυξη περιελάμβανε την προμήθεια και λαμπτήρων LED 11W, τους οποίους – βάσει καταγγελιών – διαθέτει μόνο η συγκεκριμένη εταιρεία.

Για τη συγκεκριμένη ανάδοχο εταιρεία έχει υπάρξει κώλυμα για την υπογραφή του Σχεδίου Σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την Πράξη 312/2022 με την οποία ακυρώνεται διαγωνισμός για την προμήθεια φωτιστικών LED του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, επειδή οι προδιαγραφές περιείχαν μνεία συγκεκριμένων τρόπων κατασκευής όμοια με τη διακήρυξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (“Το φωτιστικό πρέπει να χρησιμοποιεί συστοιχίες LED συνδεδεμένες παράλληλα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξάρτητη λειτουργία αυτών μεταξύ τους. Οι συστοιχίες LED πρέπει να είναι κάθετα τοποθετημένες σε ένα κυλινδρικό σχηματισμό παράλληλο με τον ιστό έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κατανομή φωτός 360 μοιρών, για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος” κοκ).

Η τιμή ανά είδος, που έδωσε η μοναδική προσφέρουσα στον διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν είναι μόνο πολλαπλάσια σε σχέση με τη λιανική τιμή του κάθε φωτιστικού.

Είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που η ίδια εταιρεία έχει δώσει για τα ίδια προϊόντα σε άλλες περιπτώσεις δημόσιων προμηθειών.

Συγκεκριμένα, το Υπ. Άμυνας προμηθεύτηκε από τη Dasteri φωτιστικά σώματα LED 40W – 120W σε τιμές από 490€ έως 780€/τμχ και προβολείς LED 55W – 185W σε τιμές από 470€ έως 790€/τμχ, όταν

το πιο ακριβό είδος της συγκεκριμένης προμήθειας το οποίο η ανάδοχος προμήθευσε στην τιμή των 780€/τμχ), στη λιανική αγορά – με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά – κοστίζει από 81€ έως 156€/τμχ. Οι διαφορές είναι συνταρακτικές και αγγίζουν τα 600€ ανά τεμάχιο στα 7 χιλιάδες και πλέον ζητούμενα τεμάχια.

η ίδια η ανάδοχος έχει προμηθεύσει τα ίδια προϊόντα σε Δήμους (με απευθείας μάλιστα αναθέσεις και σε πολύ μικρότερες ποσότητες) σε τιμές σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι στο Υπουργείο Άμυνας.

τα ΙΔΙΑ ακριβώς προϊόντα άλλοι Δημόσιοι Φορείς τα έχουν προμηθευτεί τρεις και τέσσερις φορές φθηνότερα. Ενδεικτικά, ο Δήμος Πάτρας με απόφαση του της 6/7/21 με ΑΔΑ 6Ω8ΖΩΞΙ-ΛΗ8 προμηθεύτηκε τα φωτιστικά σώματα LED με 211€/τμχ και τους προβολείς LED με 84€ – 98€/τμχ.

Αν το Υπ. Άμυνας προμηθευόταν τα είδη στις τιμές που τα πήρε ο Δήμος Πάτρας, θα κόστιζαν:

α) για τα 18.910 φωτιστικά σώματα αντί 11.587.270€ μόνο 3.971.100€ (η διαφορά είναι 7.616.170€) και

β) για τους 5.910 προβολείς αντί 3.089.488€ μόνο 518.336€ (η διαφορά είναι 2.571.152€)!

Με βάση τα στοιχεία αυτά,

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

  1. Υπάρχει εξήγηση για τις παραπάνω εκτεταμένες διαφορές τιμών που αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ; Πώς στη διακήρυξη που συνέταξε η υπηρεσία της ΑΣΔΥΣ η αξία της εκτιμώμενης δαπάνης είχε ήδη εκτιμηθεί άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ;
  2. Πώς εξηγούνται οι τεράστιες διαφορές των συγκεκριμένων ειδών σε άλλους ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς του Δημοσίου και στη λιανική τιμή και ιδίως του Δήμου Πατρέων;

Οι ερωτώντες βουλευτές,

Δρίτσας Θεόδωρος

 

Πολάκης Παύλος

 

Τσίπρας Γιώργος

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

 

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

 

Αλεξιάδης Τρύφωνας

 

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Βέττα Καλλιόπη

 

Βίτσας Δημήτρης

 

Γιαννούλης Χρήστος

 

Γκιόλας Γιάννης

 

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

 

Ζουράρις Κωνσταντίνος

 

Ηγουμενίδης Νίκος

 

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

 

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

 

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

 

Κόκκαλης Βασίλειος

 

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

 

Μάρκου Κωνσταντίνος

 

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

 

Μουζάλας Γιάννης

 

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Μπουρνούς Γιάννης

 

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

 

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

 

Παππάς Νίκος

 

Ραγκούσης Γιάννης

 

Σαρακιώτης Γιάννης

 

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

 

Συρμαλένιος Νίκος

 

Τζάκρη Θεοδώρα

 

Φίλης Νίκος

 

Χρηστίδου Ραλλία

 

Ψυχογιός Γεώργιος

Related Posts