Κράτος χωρίς κρατικό μηχανισμό – Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη, νεκρός στη Λευκίμμη, κάηκαν σπίτια σε Ροδόπη καβάλα, μαίνεται στα Ψαχνά

Κράτος χωρίς κρατικό μηχανισμό. Η χώρα του 112. Την εφιάλτη ζουν αυτές τις ημέρες οι κάτοικοι του Έβρου. Εκκενώθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά. Νεκρός εντοπίστηκε άντρας κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή.

Κοντά στο χωριό Αισύμη του Έβρου βρίσκεται η φωτιά που εδώ και πολλές ώρες κατακαίει το δάσος της Δαδιάς. Οι φλόγες έχουν «διανύσει» απόσταση 20 χιλιομέτρων. Μάχη δίνουν οι κάτοικοι του χωριού για να συγκρατήσουν τις φλόγες και με γεωργικά μηχανήματα ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Φωτιά στην Εύβοια: Συνεχίζεται η μάχη στα Ψαχνά

Για ακόμη μια φορά η Εύβοια γνωρίζει τον πύρινο εφιάλτη. Αυτή τη φορά οι φλόγες απειλούν τα Ψαχνά φτάνοντας σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Η φωτιά εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας από σκουπιδότοπο στη θέση Προφήτης Ηλίας πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε μία ακόμη πυρκαγιά την Αρτάκη με τα δύο μέτωπα, λόγω των μποφόρ, να γίνονται ένα.

Στην περιοχή έσπευσαν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 8 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που έφταναν και τα 8 μποφόρ, δυσκόλευαν τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Λίγο πριν τις 18.30 τη Δευτέρα, εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της βιομηχανικής περιοχής της Νέας Αρτάκης και του Βατώντα προς Χαλκίδα. Νωρίτερα το μεσημέρι είχαν εκκενωθεί τα Νότια ψαχνά και η Βόρεια Αρτάκη.

«Η φωτιά στην Εύβοια ανάμεσα στην Αρτάκη και τα ψαχνά έχει ουσιαστικά 3 μέτωπα όλα δουλεύονται και από δυνάμεις της πυροσβεστικής και από δικά μας μηχανήματα μπουλντόζες και υδροφόρες», δήλωσε το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Κάηκαν σπίτια σε Ροδόπη και Καβάλα

Σε πύρινο κλοιό η χώρα με τη νύχτα να προβλέπεται πολύ δύσκολη και τα πύρινα μέτωπα να είναι πολλά και εκτός ελέγχου, καθώς οι δυνατοί άνεμοι τα αναζωπυρώνουν. Μετά τον βοσκό στη Βοιωτία, τη ζωή του έχασε ακόμα ένας άνθρωπος στη Λευκίμμη, κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Φωτιές καίνε σε Εύβοια, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Καβάλα αλλά και Κύθνο.

Δύσκολη νύχτα στη Ροδόπη. Η φωτιά μπήκε μεσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Η πυρκαγιά έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις, ωστόσο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και εθελοντών παραμένουν στη μάχη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φωτιά και να σώσουν περιουσίες.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Καβάλα και στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό Καβάλας. Η φωτιά μαίνεται από τις δύο το μεσημέρι σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Στο Διαλεκτό δύο πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και έπαθαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα. Η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και οι ιδιοκτήτες απελπισμένοι προσπαθούσαν με το λάστιχο να τη σβήσουν.

Related Posts