Κεφαλογιάννη για υποκλοπές: Δεν υπάρχει απόρρητο, περιμένουμε απαντήσεις στην επιτροπή Θεσμών
Με τις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών να είναι καταιγιστικές, η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδας του Open, προχώρησε σε νέα διαφοροποίηση ως προς το ζήτημα της επίκλησης του απορρήτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και τον ρόλο της ΑΔΑΕ.
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα με τις λίστες πολιτικών προσώπων που φέρεται να παρακολουθούνταν, αναφέρει:
«Ο δημόσιος βίος έχει γεμίσει με λίστες αλλά δεν υπάρχει από πίσω κάποια τεκμηρίωση ώστε να μας επιτρέπει να κάνουμε κάποιο σχόλιο. Είναι σημαντικό ότι έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη και σημαντικό για όλους μας είναι η δικαιοσύνη να λειτουργήσει πολύ γρήγορα ώστε να φτάσει σε οποιαδήποτε σκιά. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε χτες ότι θέλει να διαλευκανθεί η υπόθεση και να πέσει άπλετο φως».
Ερωτώμενη για το δημοσίευμα του Documento που αναφέρει και το όνομα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, απάντησε:
“Πρέπει να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί αυτό. Και εγώ τα διαβάζω και εγώ ήμουν σε μια από τις λίστες. Είναι ανατριχιαστικό να σκεφτεί κανείς ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να παρακολουθείται από αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Αυτά είναι πέρα από κάθε φαντασία. Προφανώς και θέλουμε όλοι να μάθουμε πώς έγιναν.
Το χειρότερο είναι το εξής: Αν έγιναν, ποιος έχει αυτή τη στιγμή υλικό από τις όποιες καταγραφές; Τι θέλουμε να συζητάμε; Ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να προβεί σε εκβιασμούς ή άλλου είδους έκνομες ενέργειες; Είναι ανατριχιαστικό αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε την άκρη του νήματος”.
“Δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο”
Συμπλήρωσε ακόμη πως “η Βουλή έχει αποφασίσει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κάποια πρόσωπα από αυτά που διαβάζουμε ότι εμπλέκονται με τις εταιρείες αυτές. Περιμένουμε απαντήσεις όλοι οι βουλευτές που συμμετέχουμε στην Επιτροπή αυτή.
Το θέμα του απορρήτου δεν μπορεί κανείς πλέον να το επικαλείται στην Επιτροπή. Ειδικά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που εκ του κανονισμού της Βουλής έχει το δικαίωμα του ελέγχου δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο.
Όταν η Επιτροπή έχει από τον κανονισμό της Βουλής την αρμοδιότητα να ελέγχει την ΕΥΠ, εάν η ΕΥΠ ή ο οποιασδήποτε μπορεί να επικαλείται το απόρρητο ουσιαστικά καταργεί την αρμοδιότητα της Επιτροπής. Το ίδιο και με την ΑΔΑΕ. Αν μπορεί οποιοσδήποτε στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή να επικαλείται το απόρρητο σημαίνει πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της ΑΔΑΕ”.