Κατρίνης: Να σπάσει ο κύκλος της σιωπής για την παιδική κακοποίηση

Βασικά σημεία συνέντευξης του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ Μιχάλη Κατρίνη στον ΣΚΑΪ.

Για την υπόθεση της “Κιβωτού του Κόσμου”, ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:

Αποτελεί ένα από τα πολλά περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και πρέπει να τονίσουμε την σημαντική η συμβολή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο να σπάσει επιτέλους αυτός ο κύκλος σιωπής που υπάρχει, συνήθως, γύρω από τα θέματα της παιδικής κακοποίησης.

Το πολιτικό σύστημα είναι ώρα να αναλάβει τις ευθύνες του: προσφάτως, ήρθε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για το οποίο όλα τα κόμματα εξέφρασαν θετική άποψη, παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις τους. Θα πρέπει τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν και να συνεννοηθούν ούτως ώστε να δράσουμε προληπτικά και όχι απλά να ευχόμαστε να μην υπάρξουν ξανά τέτοια περιστατικά.

Πρέπει να εξάρουμε τη σημαντική δουλειά που έχει κάνει η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού, χάρη στη συστηματική δουλειά της οποίας,

διερευνώνται και βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας τα πρωτοφανή περιστατικά που έλαβαν χώρα στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Πρέπει να σημειώσουμε την καθαρή θέση και στάση του Αρχιεπισκόπου που καταδίκασε απερίφραστα αυτά τα γεγονότα, διαχωρίζοντας τη θέση της Εκκλησίας από τα όσα έλαβαν χώρα σε μια δομή όπου-μέχρι πρόσφατα- προΐστατο ένας ιερέας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε: 

Είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται με τα θέματα των παιδιών ότι στα ιδρύματα και στις κλειστές δομές, τα περιστατικά κακοποίησης ή σεξουαλικής κακοποίησης, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο, όπως τονίζει και στην σχετική έκθεσή του το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Θα πρέπει ωστόσο να θυμόμαστε πως ακόμη και σήμερα, δεν υπάρχει κρατική δομή που να υποδέχεται  παιδιά τα οποία είναι θύματα σεξουαλικής ή εν γένει κακοποίησης, παρά μόνο δομές ιδιωτιών ή Μ.Κ.Ο.

Ήρθε η ώρα το κράτος να αναλάβει το ρόλο του και να μη περιορίζεται μόνο στην εποπτεία. Γιατί αυτή τη στιγμή, τα παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες που τα παραμελούν, τα κακοποιούν ή τα έχουν στο δρόμο, καταλήγουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.

Για το θέμα των υποκλοπών ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δήλωσε:

Το ΠΑΣΟΚ εγκαλεί την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τον παρακρατικό μηχανισμό που έστησε, όσο και για την συγκάλυψη των ενόχων και τη συσκότιση της υπόθεσης.

Καταγγείλαμε την παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ και την προσπάθεια της παγίδευσης του τηλεφώνου του, από το Predator και αν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είχε πάει στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, πιθανόν, αυτή τη στιγμή η συζήτηση γύρω από το θέμα των υποκλοπών, να μη γινόταν καν.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε θεσμική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ωστόσο, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Ζητήσαμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπή την οποία η ΝΔ δεν ψήφισε.

Ζητήσαμε-μεταξύ άλλων- να κληθεί ο βασικός ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης –ο ανιψιός του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης- και δεν κλήθηκε με υπαιτιότητα της πλειοψηφίας των μελών της επιτροπής που ανήκουν στη ΝΔ.

Συνέπεια όλων των παραπάνω ήταν να συσκοτιστεί περαιτέρω η υπόθεση, λόγω της κυβερνητικής αδράνειας και συγκάλυψης της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης.

Κι έτσι, οι εταιρείες που χειρίζονται το Predator μένουν στο απυρόβλητο και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε με απολύτως θεσμικό τρόπο, γιατί εμείς θέλουμε πριν τις επόμενες εκλογές να πληροφορηθεί ο Ελληνικός λαός ποιοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να παρακολουθείται ο Πρόεδρος του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού κόμματος, καθώς και για ποιους λόγους.

Και βέβαια θέλουμε να πέσει άπλετο φως και στις υποθέσεις όλων των πολιτών που παρακολουθούνται. Δε μπορεί στην χώρα που θεσπίστηκε η Δημοκρατία να έχουμε 15.000 παρακολουθήσεις πολιτών.

Related Posts