Καραθανασόπουλος: Μοιράζετε «οικόπεδα» στις πολυεθνικές και παραμύθια στον λαό

Η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο εντάσσεται στους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης να μετατρέψει τη χώρα σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό, μεταφορικό κέντρο για την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο.

Το έργο δεν γίνεται για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, δεν γίνεται για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, δεν γίνεται για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό του λαού με τα απαραίτητα αγαθά, αλλά για να μεταφέρονται πιο εύκολα και γρήγορα τα εμπορεύματα από την Ανατολή στη Δύση και από τον Βορρά στον Νότο και αντίστροφα με μεγάλους και μοναδικούς κερδισμένους τα μονοπώλια και τις μεταφορικές εταιρείες.

Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το έργο θα φέρει νέες θέσεις, επισήμανε ότι οι όροι εργασίας θα είναι άθλιοι, χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους, ενώ ήδη οργιάζει η εργολαβική εργασία.

Τα έργα υποδομών εξυπηρετούν τα συμφέροντα ΗΠΑ – ΕΕ στον ανταγωνισμό με Κίνα – Ρωσία

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε τους σφοδρούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται και στο Θριάσιο, καθώς αποτελεί κρίκο στην παγκόσμια αλυσίδα μεταφορών, σημειώνοντας ότι και η σημερινή, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα κομμάτι του Θριάσιου στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με την Κίνα. Υπενθύμισε πως ανάλογη πρακτική εφαρμόστηκε και στα Ναυπηγεία Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά για να υλοποιηθούν στην ουσία οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας εντάσσονται και τα έργα υποδομών που γίνονται, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον σιδηρόδρομο που θα κατασκευαστεί για να συνδέει τα λιμάνια της χώρας, όπως της Αλεξανδρούπολης, για να εξυπηρετούνται οικονομικοί και στρατιωτικοί σκοποί και όχι οι  ανάγκες του λαού. Η κυβέρνηση θέλει σιδηρόδρομο που θα συνδέει τα λιμάνια της χώρας, αλλά όχι για να καλύψει την ανάγκη του λαού για φθηνή και ασφαλή μετακίνηση και αυτό φαίνεται ολοκάθαρα στο γεγονός ότι τα 2/3 της χώρας δεν έχουν σιδηρόδρομο. «Ακόμα και τα έργα υποδομής που γίνονται, έρχονται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ΗΠΑ και της ΕΕ στον σφοδρό ανταγωνισμό τους με τους Ρώσους και τους Κινέζους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες φέρνουν πιο κοντά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τις έρευνες φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι από αυτή την υπόθεση ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Στην ουσία, «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μοιράζετε οικόπεδα στις πολυεθνικές και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι «παραμύθια» οι ισχυρισμοί για χαμηλότερες τιμές όταν αυτές θα εξακολουθήσουν να καθορίζονται από τα χρηματιστήρια.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις σε αυτές τις συμφωνίες με τις πολυεθνικές δεν διασφαλίζουν ούτε καν ένα ποσοστό Ενέργειας για τις ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια και να μην υπάρχει ενεργειακή επάρκεια, αφού οι εταιρείες θα πουλάνε όπου βρίσκουν καλύτερες τιμές.

Κατέρριψε επίσης τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι αυτές οι έρευνες θα διασφαλίσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, φέρνοντας ως παράδειγμα μια σειρά χώρες που έχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές, όμως έχουν υποστεί ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, όπως Λιβύη, Ιράκ, Ιράν κ.ά.  «Ίσα ίσα που θα γίνουν μαγνήτης αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αυτές οι έρευνες», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι όποιες διευθετήσεις γίνουν θα είναι στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κατ’ επιταγήν των συμφερόντων των ΗΠΑ.

«Κάθε βήμα που κάνει η κυβέρνηση με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ , Ελ. Λύση για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας», επισήμανε.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και τους πραγματικούς υπεύθυνους για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών του και όχι για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους.

Related Posts