Κακοκαιρία: Κάποτε υπήρχε μια περιοχή που την έλεγαν Καρδίτσα – Νεκροί, αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες ζημιές στη μισή Ελλάδα

Σφυροκοπά για τρίτη μέρα περιοχές της χώρας η κακοκαιρία Daniel. Τέσσερις νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός, καθώς νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας κτηνοτρόφος κάτω από τα φερτά υλικά στο Πετρωτό Δομοκού, ενώ έξι άνθρωποι είναι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, όπου είναι εγκλωβισμένα 20 άτομα. Αλλά 40 είναι εγκλωβισμένα στα Μεγάλα Καλύβια και 4 στα Καλογριανά.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες και επιχειρήσεις. Σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο Θεσσαλικός κάμπος, και πλέον και ο κάμπος της Καρδίτσας. Ο Βόλος παραμένει για τρίτη μέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ στο Πήλιο οι κάτοικοι είναι αποκομμένοι. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μαγνησία, Σποράδες, Καρδίτσα, Τρίκαλα καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ και Φαρσάλων Θεσσαλίας. Πολλά τα προβλήματα επίσης στη Φθιώτιδα και στις Ροβιές Ευβοίας.

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκαν τα χωριά των Φαρσάλων και του Δομοκού. Τα ποτάμια της περιοχής υπερχείλισαν πλημμυρίζοντας τεράστιες εκτάσεις. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Κλειστός είναι ο δρόμος από τον Δομοκό μέχρι Μοναστήρι Τρικάλων, αλλά και οι δύο δρόμοι που οδηγούν στα Φάρσαλα.

Έκκληση για βοήθεια κάνουν οι κάτοικοι που βρίσκονται πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία σε πολλά χωριά στο δήμο Παλαμά καθώς σχεδόν το σύνολο των χωριών του κάμπου της Καρδίτσας είναι κάτω από το νερό.

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Ολοκληρωτική καταστροφή στα χωριά Βλοχό και Μεταμόρφωση. Δραματική έκκληση απευθύνουν οι κοινοτάρχες, για δεκάδες ανθρώπους που περιμένουν βοήθεια και να απεγκλωβιστούν. Στο χωριό Αγία Τριάδα της Καρδίτσας, όπου η στάθμη του νερού έχει φτάσει τα τρία μέτρα, κάτοικοι αναφέρουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν συγχωριανούς τους. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση είναι έξι οι αγνοούμενοι εκεί.

Δέκα ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.  Ο δήμος Τρικκαίων, θα ανακοινώσει χώρους στους οποίους μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργείται Κέντρο Επιχειρήσεων στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι τα εναέρια μέσα είναι έτοιμα να πετάξουν μόλις δοθεί άδεια και τόνισε ότι οι επεμβάσεις προτεραιοποιούνται.

Στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας φούσκωσε χείμαρρος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετά σπίτια. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο, με δρόμους που έχουν κλείσει, ενώ τα μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η Σκιάθος που κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνεχίζει να μετράει τις πληγές που έφερε η κακοκαιρία “Ντάνιελ”, με τις σκηνές από το νησί των Σποράδων να είναι καθηλωτικές: Πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, σοβαρές ζημιές σε υποδομές, απεγκλωβισμοί κατοίκων και προβλήματα σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση συνθέτουν την εικόνα της επόμενης μέρας.

Σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είπε ότι  οι επιχειρήσεις με λέμβους γίνονται με μεγάλη προσοχή εξηγώντας ότι όπου χρησιμοποιούνται μηχανές τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση. Προσέθεσε δε ότι «η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναερίων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές.

“Αντιμετωπίζουμε το πιο δύσκολο συμβάν στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας. Γίνεται μία απόλυτη προτεραιοποίηση και ιεράρχηση όλων των συμβάντων ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας που διατρέχει ο κάθε συμπολίτης μας”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Related Posts