«Κίνημα για ελεύθερες παραλίες»: Κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική, Φαλάσαρνα και Λαγονήσι – Συλλήψεις στη Ζάκυνθο

Μόλις που καταφέρνουν να φτάσουν στην παραλία οι λουόμενοι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εξαιτίας των παράνομων καταλήψεων των ακτών από τις πολυάριθμες ξαπλώστρες που τοποθετούν οι επιχειρηματίες. Αγανακτισμένοι οι πολίτες προχωρούν σε κινητοποιήσεις στη Χαλκιδική, ενώ στα Φαλάσαρνα της Κρήτης, -προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο “Natura 2000”- οι ξαπλώστρες καλύπτουν σχεδόν το 80% της παραλίας.

Ελεύθερο χώρο στις παραλίες διεκδικούν οι κάτοικοι και στο Λαγονήσι. Κατειλημμένο είναι το μεγαλύτερο μέρος με ομπρέλες και ξαπλώστρες και το ελεύθερο κομμάτι είναι μόλις 10 μ. Νωρίτερα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νίκο Κοντορούση, υπήρχαν κάποιες οικογένειες που έκαναν το μπάνιο τους, αλλά για να μπουν μέσα στο νερό έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να μην τραυματιστούν από τα βράχια που υπάρχουν στο μέσο της παραλίας. Ακολουθεί η επιχείρηση με τις ξαπλώστρες και μένει μια αμμουδιά το πολύ 10 – 20 μέτρα μαζί με και άλλα βράχια όπου εκεί «στοιβάζονται» όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν για το μπάνιο τους στη θάλασσα. Όπως έλεγαν οι ίδιοι στην κάμερα της ΕΡΤ μέχρι πριν από λίγες μέρες η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Λίγο το κίνημα της ξαπλώστρας, λίγο και οι συνεχείς έλεγχοι έχουν κάνει τους δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το σημείο να διορθώσουν κάπως την κατάσταση.

Τρεις συλλήψεις σε beach bar στη Ζάκυνθο. Πρόκειται για δύο επιχειρηματίες και έναν υπεύθυνο beach bar που εκμεταλλεύονταν παράνομα την παραλία στο Λαγανά. Ειδικότερα, μετά από ελέγχους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του νησιού, συνελήφθησαν δύο Ζακυνθινοί 65 και 53 ετών, καθώς και άλλος ένας υπεύθυνος ενός τρίτου μπιτς μπαρ αλβανικής καταγωγής, 51 ετών, καθώς είτε δεν είχαν άδεια καν, είτε η άδειά τους δεν ήταν για τα τετραγωνικά, για πολύ λιγότερα τετραγωνικά από αυτά που τελικά εκμεταλλεύονταν. Και οι τρεις θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, ενώ οι έλεγχοι σε αντίστοιχες επιχειρήσεις της Ζακύνθου θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό.

Κινητοποιήσεις και στις παραλίες της Χαλκιδικής για να περιοριστούν οι ξαπλώστρες

Σύμφωνα με τον κ. Κυπαρίσση Ντέμπλα, δήμαρχο Σιθωνίας, που μίλησε στo ERTNEWS και την εκπομπή «Newsroom» πρόκειται για ένα πανελλήνιο φαινόμενο όσο αφορά τη διαχείριση από επιχειρηματίες των μισθώσεων και αφορούν τον αιγιαλό και την παραλία αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι επιχειρηματίες είναι το ίδιο.

«Είναι καιρός πλέον οι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν συμμορφώνονται ή η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη προς τους πολίτες, και σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία, να μην μπορούν την επόμενη χρονιά, τουλάχιστον για δύο χρόνια, να κάνουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπαμε, αλλά ίσως δεν δίναμε τη σημασία που έπρεπε στο φαινόμενο να καταστρατηγούνται σαφέστατα οι προϋποθέσεις μίσθωσης αιγιαλού και παραλίας» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Όλοι βλέπαμε, μπορεί να κάναμε συστάσεις και τα λοιπά, αλλά οι συστάσεις ακόμα και του δημάρχου δεν έπειθαν κανέναν. Και βέβαια, επαναλαμβάνω, δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες και όλους τους επιχειρηματίες. Οι επιχειρηματίες που ενεργούν έτσι εις βάρος των πολιτών, δεν πρέπει να ξαναπάρουν μισθώσεις αιγιαλού και παραλίας. Δεν πρέπει να έχουν την εκμετάλλευση. Πιστεύω όμως ότι από όλη αυτή την κινητοποίηση μόνο θετικά αποτελέσματα και συμπεράσματα».

Πηγή: ΕΡΤ, Νίκος Κοντορούσης

Related Posts