Ιλεάνα Σακκά: Η πύρινη λαίλαπα και η δημόσια υγεία

Της Ιλεάνας Σακκά (από την εφημερίδα των συντακτών)

Και φέτος το καλοκαίρι η πύρινη λαίλαπα απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας αφανίζει δασικό πλούτο, όμορφη φύση, σπίτια, επιχειρήσεις, κόπους ανθρώπων.

Και όλα αυτά καλύπτονται κάτω από τον μανδύα της κλιματικής κρίσης και με το επιχείρημα ότι γίνεται προσπάθεια να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Όμως και η επίκληση της κλιματικής κρίσης και η διάσωση των ανθρώπων είναι δύο έννοιες που στην καλύτερη περίπτωση κρύβουν άγνοια και στην χειρότερη υποκρισία.

Οι αρμόδιοι επιστήμονες και η επιτροπή του ΟΗΕ εδώ και πολλά χρόνια κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτούν μέτρα για προστασία της υγείας του περιβάλλοντος, σε ώτα μη ακουόντων.

Η κλιματική κρίση έχει συγκεκριμένες αιτίες που χρειάζεται να αντιμετωπισθούν για να μην χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και γενικότερα φύσης κάθε χρόνο.

Όσο για την προσπάθεια να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές δείχνει πλήρη άγνοια των δεδομένων, γιατί σε βάθος δεκαετίας οι απώλειες σε ανθρώπους και η πρόκληση σοβαρών ασθενειών θα είναι δεδομένα.

Στην πυρκαγιά στο Βόλο από την αρχή ήρθε στη δημοσιότητα η έκλυση διοξινών στην ατμόσφαιρα.

Κανένα δημοσίευμα, όμως, και κανένας επιστημονικός φορέας δεν βγήκε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι οι διοξίνες είναι ο πιο επικίνδυνος καρκινογόνος παράγοντας με ελάχιστη ποσότητα εισπνοής.

Διοξίνες εκλύονται και κατά την διάρκεια πυρκαγιών σε χωματερές και στις δασικές πυρκαγιές, όταν καίγονται πλαστικά η λάστιχα.

Ένας μεγάλος αριθμός πληθυσμού έχει επομένως εκτεθεί σ’ αυτό τον φοβερό κίνδυνο.

Ποια υπηρεσία καταγράφει τους πυροσβέστες, τους εθελοντές πυροσβέστες, τον γενικό πληθυσμό και ποια υπηρεσία θα παρακολουθεί την πορεία της υγείας τους, όταν εσωτερικές υπηρεσίες προστασίας πρόληψης δεν λειτουργούν, όταν ο δημόσιος τομέας υγείας συρρικνώνεται σταδιακά, όταν είναι δεδομένη η αύξηση των καρκινοπαθών;

Και θα μάθουμε ποτέ αν στις αποθήκες πυρομαχικών της 111 πτέρυγας μάχης κάηκαν και πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο;

Γιατί όταν δημιουργήθηκε ο θόρυβος ότι στο πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας χρησιμοποιήθηκαν σφαίρες απεμπλουτισμένου ουρανίου η ελληνική κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού απάντησε ότι χρησιμοποιεί και η χώρα μας τέτοιο υλικό στα πεδία βολής δοκιμών.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ραδιενεργό στοιχείο με χρόνο ζωής 5,5 εκατομμύρια χρόνια και περνά στο έδαφος , στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και βέβαια η έκθεση σ’αυτό προκαλεί κακοήθειες.

Σημαντικά στοιχεία θα υπάρξουν όταν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης δασικών πυρκαγιών, όπου θα αναφέρονται ποιοί ρύποι εκλήθησαν στην ατμόσφαιρα.

Τότε με βεβαιότητα θα μπορούμε να καταλήξουμε σε εκτιμήσεις για ποιών ασθενειών την παρουσία θα έχουμε, αφού ήδη υπάρχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία του Οργανισμού για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία όπου καταγράφονται οι βλαπτικοί για την υγεία των εργαζομένων παράγοντες και ποιες ασθένειες προκαλούν.

Αρκετοί ρύποι από τις δασικές πυρκαγιές και τις πυρκαγιές ανακυκλώσιμων υλικών είναι ίδιοι με τους βλαπτικούς παράγοντες για την υγεία των εργαζομένων.

Είναι ανάγκη, λοιπόν, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής να υπάρξει συνέργεια συναρμόδιων Υπουργείων και η Ένωση Ελλήνων Χημικών και η Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και προστασίας του περιβάλλοντος να αποτελέσουν συμβούλους της πολιτείας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του περιβάλλοντος και της διατροφικής αλυσίδας.

Related Posts