Θα στείλει και τους S-300 στην Ουκρανία ο Μητσοτάκης; Οργιάζει το παρασκήνιο

Ενα έντονο παρασκήνιο σχετικά με την αποστολή ή όχι στην Ουκρανία των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 που έχει η χώρα μας λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να εξελίσσεται για άλλο τόσο, αφού οι «παίκτες» που συμμετέχουν σε αυτό είναι αρκετοί και οι «θέσεις» τους είναι συχνά αμφίσημες.
Ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» σε αυτό είναι ο αμερικανικός παράγοντας, που ποτέ, όπως φαίνεται, δεν χώνεψε την προμήθεια του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος από την Ελλάδα, έστω κι αν αυτή έγινε προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση που είχε ξεσπάσει στα τέλη του ‘90. Τότε που η Κύπρος προμηθεύτηκε το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό ρωσικό όπλο για να προστατευτεί από τυχόν τουρκικές επιθέσεις και η εγκατάστασή τους στην Κρήτη έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και υπόδειξη του ΝΑΤΟ, μετά τη μεσολάβηση του τότε υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Βρίσκοντας ως ιδανική ευκαιρία τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί άρχισαν από νωρίς να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρήσει στους Ουκρανούς τους S-300 με την αιτιολογία ότι οι τελευταίοι γνώριζαν τη χρήση τους. Η πρώτη γνωστοποίηση των πιέσεων που ασκούνταν έγινε με άρθρο στο Forbes του αναλυτή για στρατιωτικά και πολιτικά θέματα της Μέσης Ανατολής, Πολ Ιντον, στις 2 Ιουλίου, ο οποίος έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο να δεχτεί η χώρα μας να στείλει τους S-300 στην Ουκρανία, εστιάζοντας στις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή έπειτα από σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Ο Παναγιωτόπουλος είπε επίσης ότι η Ελλάδα “δεν πρόκειται να στείλει όπλα για τα οποία δεν έχουμε φροντίσει για την αντικατάστασή τους”. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Αθήνα θα ήταν ανοιχτή στη μεταφορά των S-300 της στην Ουκρανία με αντάλλαγμα νέα οπλικά συστήματα από τη Δύση και εγγυήσεις ασφαλείας, όπως έκανε η Σλοβακία με τους δικούς της S-300 τον Απρίλιο. Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να είναι απρόθυμη να μεταφέρει όπλα από φόβο μήπως υποστεί άμεσα την οργή της Μόσχας, αν και αυτό είναι πολύ λιγότερο πιθανό», έγραφε συγκεκριμένα.
Το θέμα απασχόλησε ξανά όταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στα μέσα Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Ουκρανία, όπου μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο τελευταίος σε δηλώσεις του αποκάλυψε ότι έθεσε το θέμα της «ενίσχυσης της ουκρανικής αεράμυνας», αναφερόμενος προφανώς στη συζήτηση για αποστολή των ελληνικών S-300.
Ο Ελληνας υπουργός απέφυγε τότε να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. «Θα προτιμούσα να μη μιλήσω δημόσια για ανταλλαγές στρατιωτικού υλικού, αλλά έχω ενημερώσει κατ’ ιδίαν τον συνάδελφό μου για την κατάσταση, με άμεσες οδηγίες του πρωθυπουργού μου», είπε τότε ο Νίκος Δένδιας, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη στη μεταφορά στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, «προσφέραμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία».
Μετά από όλα αυτά, αλλά και ύστερα από πρόσφατο δημοσίευμα της «Καθημερινής» (23/11/2022) που αναφερόταν στις αμερικανικές πιέσεις για την «πλήρη απεξάρτηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής», ίσως ήταν αναμενόμενη η αντίδραση από τη ρωσική πλευρά.
Την επόμενη μέρα (24/11/2022) δημοσιεύματα στον ρωσικό Τύπο ανέφεραν ότι «η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη συζητά παραχώρηση S-300 και TOR στην Ουκρανία» ενώ πολιτικοστρατιωτικοί αναλυτές εμφανίζονται σχεδόν σίγουροι ότι εξαιτίας της υπάρχουσας κυβέρνησης στην Ελλάδα, που έχει λάβει «εχθρική θέση κατά της Ρωσίας», οι αμερικανικές πιέσεις θα ευοδωθούν.
Ηχηρές αντιδράσεις
Τα δημοσιεύματα συνεχίστηκαν με πιο χαρακτηριστικό εκείνο της Vzglyad, η οποία ανέφερε ότι «η Ουκρανία ενδέχεται να λάβει ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, οι ΗΠΑ επιμένουν σε αυτό και οι σχετικές διαπραγματεύσεις για τη μεταφορά τους στο καθεστώς του Κιέβου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι η πιθανή μεταφορά τους στην Ουκρανία θα προκαλέσει «ριζικές αλλαγές στη δομή της αεράμυνας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία καθίσταται κρίσιμη στο πλαίσιο των απειλών από την Τουρκία και της βαθύτερη ενσωμάτωσης των drones στους σχεδιασμούς των επιθετικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού».
Οταν, δε, τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα είδαν το φως της δημοσιότητας, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, με πιο ηχηρή εκείνη του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, προέδρου της Πατριωτικής Ενωσης, που με ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο περί εθνικής προδοσίας και αφοπλισμού των νησιών, προχωρώντας σε προειδοποιήσεις προς τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Εντούτοις στρατιωτικές πηγές αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν διεξάγεται ανάλογη συζήτηση και ούτε πρόκειται να αρχίσει. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουμε S-300 για μια σειρά λόγους. Ο κυριότερος είναι ότι κρίνονται απολύτως αναγκαίοι για την άμυνά μας, ιδίως όταν υπάρχει καθημερινή απειλή από την Τουρκία, αλλά και επειδή εάν φύγουν θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση των δυνάμεών μας, χωρίς να δημιουργηθεί κενό στην ασφάλειά μας. Εξάλλου, μετά το πρόβλημα που προκάλεσαν οι S-300 (σ.σ. πτώση ουκρανικού πυραύλου στα μέσα Νοεμβρίου στην Πολωνία, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα) οι Ουκρανοί το έχουν “παγώσει” και είναι τώρα πολύ σκεπτικοί για την απόκτησή τους» λένε και ξεκαθαρίζουν ότι για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τους επιτελείς του δεν υπάρχει θέμα αποστολής των S-300 στην Ουκρανία.
Πηγή: efsyn.gr