Η Ρωσία προειδοποιεί την Ελλάδα: Μην δώσετε τους S-300 στην Ουκρανία

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κριμαία Γκεόργκι Μουράντοφ προειδοποίησε την Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία, έγινε γνωστό σήμερα.

Ο Μουράντοφ, μόνιμος εκπρόσωπος του Πούτιν στην Κριμαία, δήλωσε ότι η πρόθεση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η προειδοποίησή του έρχεται αφότου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει τα συστήματα αεράμυνας S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ «εγκαταστήσουν συστήματα Patriot στη θέση τους».

Μιλώντας στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, ο Μουράντοφ είπε: «Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως η ελληνική κοινή γνώμη τονίζει ήδη ηχηρά».

Ο Ρώσος πρεσβευτής είπε ακόμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να θυμάται ότι η Ρωσία προχώρησε από τις πάλαι ποτέ φιλικές σχέσεις με την Αθήνα και την Κυπριακή Δημοκρατία όταν τους προμήθευσε με αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα S-300 στα τέλη του περασμένου αιώνα.

«Ως Ρώσος πρέσβης τότε στην Κύπρο, μπορώ να σας υπενθυμίσω ότι δεν λειτουργούν εναντίον της Ρωσίας, γιατί είναι εξοπλισμένοι με ένα σύστημα αναγνώρισης «φίλου-εχθρού», είπε.

«Ωστόσο, η μεταφορά αυτών των συστημάτων στο Κίεβο αναμφίβολα θα υπονόμευε ριζικά την ελληνική αμυντική δυνατότητα».

Το πρακτορείο RIA σημείωσε ότι από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα χρησιμοποιεί ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 (S-300PMU-1) και Tor-M1, στρατιωτικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων «Osa-AKM» (ταξινόμηση ΝΑΤΟ SA-8 Gecko «Gecko»), αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα «Kornet-E» και «Fagot», αμφίβια αεροσκάφη «Zubr» και τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού.

Πηγή: efsyn.gr

Related Posts