Ηλεία: Οριοθετήθηκε η φωτιά αλλά κάηκε το δάσος της Παλαιοβαρβάσαινας

Τα χειρότερα αποτράπηκαν στην Ηλεία με το μέτωπο στη Παλαιοβαρβάσαινα να καίει το δάσος που αγωνιζόταν να αναγεννηθεί από τις φωτιές του 2021 και τις φλόγες να πλησιάζουν στα 800 μέτρα σπίτια σε τέσσερις οικισμούς, οι υπόνοιες για εμπρησμό εντείνονται στην Ηλεία, καθώς η φωτιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία μέτωπα. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων από ξηρά και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία με το πρωτόκολλο πυρασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου να ενεργοποιείται προληπτικά. Μέσα σε 20 λεπτά η Πυροσβεστική έπρεπε να σπεύσει και στο σημείο Φαναράς, ενώ τα τρία μέτωπα απέχουν μεταξύ τους 7 -8 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού προκύπτουν από την μέχρι τώρα έρευνα της Πυροσβεστικής .

Η φωτιά ξεκίνησε από το σημείο που πριν από τρεις ημέρες πάλι είχαμε την ίδια ώρα σχεδόν γύρω στις 1.30 πάλι απόπειρα εμπρησμού. Ευτυχώς δεν είχε δυνατούς ανέμους και την προλάβαμε., είπε ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Φώτης Κωσταριάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πυρκαγιά ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα σε 3 κοντινά μεταξύ τους σημεία, τις περιοχές Παλιοβαρβάσαινα, Καρούτα και Φαναρά και πολύ κοντά στην Εθνική Οδό.

Οι Αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή ενός 65χρονου από το χωριό Μουριά.

Δύσκολο το έργο να αντιμετωπίσης 3 μέτωπα, δήλωσε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Νίκος Ρουμελιώτης, ενώ οι φλόγες πλησίαζαν τον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας, πολύ λίγα μέτρα από ξενοδοχειακή μονάδα και ελάχιστα και πάλι μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Επιχειρούν 114 πυροσβέστες με 33 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών από τη Μάλτα, 7 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ στις 14:00 εκδόθηκε μέσω του 112 μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Στο σημείο έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο ελικόπτερα οριοθετώντας γρήγορα τη φωτιά. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Μέχρι αυτή την ώρα, ο 65χρονος ύποπτος για απόπειρα εμπρησμού εξετάζεται από τις τοπικές αρχές. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αναχώρησε από την Αθήνα για την περιοχή.

Πηγή: ΕΡΤ, Δήμητρα Αναργύρου, Νίκος Κοντορούσης

Related Posts