Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για το «μυστικό γεύμα» Μητσοτάκη-Σχοινά με τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

Τη δημοσιογραφική αποκάλυψη της ολλανδικής πλατφόρμας Follow the Money σε συνεργασία με το Reporters United και την «Εφ.Συν.» για το «μυστικό δείπνο» του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν θέτουν με γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σημειώνεται πως στη λίστα των προσκεκλημένων αναφέρεται και η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατηγορούμενη για εμπλοκή στο σκάνδαλο Qatar-Gate, Εύα Καϊλή.

Όπως σημειώνουν οι ευρωβουλευτές «πέραν του αυτονόητου ζητήματος για το πλαίσιο και την ιδιότητα με την οποία συμμετείχε ο Έλληνας Επίτροπος», θέτουν «το ερώτημα πιθανών άλλων μη δημοσιοποιημένων σημαντικών συναντήσεων, δεδομένου ότι στο δείπνο παρευρίσκονταν ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής  Αραβίας ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι μεταναστευτικές ροές και η ενεργειακή κρίση δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογίες υπαναχώρησης από τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες της διαφάνειας και της λογοδοσίας με όρους διαφάνειας και προπάντων ειλικρίνειας, κατ’ αρχάς προς το εσωτερικό της Ένωσης και των Κρατών Μελών. Ειδικά υπό το φως του Qatar-Gate και της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η ΕΕ, η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουν να χαράξουν ξεκάθαρες πολιτικές και κανόνες εμπλοκής, ειδικά σε ό,τι αφορά καθεστώτα, είτε έχουν πετρέλαιο και αφθονία μέσων, είτε όχι».

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα της οργάνωσης Follow The Money, των Reporters United, και της Εφημερίδας των Συντακτών, που επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ προς την ΕΦΣΥΝ, στις 27 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε δείπνο κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη στην Αθήνα προς τιμήν του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο οποίο συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματτέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντρίταν Αμπάζοβιτς και ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής  Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, αλλά και η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Καϊλή. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την έρευνα προκύπτει πως ο κ. Σχοινάς είχε παραλείψει να δηλώσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στο επίσημο πρόγραμμά του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Επιτροπή,

  1. Σε ποιο πλαίσιο και με ποια ιδιότητα συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς στο εν λόγω δείπνο;
  2. Για ποιον λόγο δεν αναρτήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση στο επίσημο πρόγραμμα του Αντιπροέδρου;
  3. Υπάρχουν και άλλες συναντήσεις του κ. Σχοινά ή άλλων Επιτρόπων που δεν έχουν αναρτηθεί στο επίσημο πρόγραμμά τους; Και αν ναι, για ποιο λόγο και ποιες;

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Παπαδημούλης

Κώστας Αρβανίτης

Αλέξης Γεωργούλης

Πέτρος Κόκκαλης

Στέλιος Κούλογλου

Έλενα Κουντουρά»

Related Posts