Επιστολή στο Κογκρέσο από τον συνασπισμό «Νο Jets fot Turkey»- Ζητεί νομοθετικό έλεγχο πριν την πώληση F-16 στην Τουρκία

Επιστολή προς το Κογκρέσο έστειλαν τα μέλη του συνασπισμού “Νο Jets fot Turkey” στις ΗΠΑ ζητώντας να ασκηθεί αυστηρός νομοθετικός έλεγχος πριν προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης F-16 στην Τουρκία. Η επιστολή απεστάλη στα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών και Διεθνών της Γερουσίας και της Βουλής, τα οποία έχουν την ευθύνη της έγκρισης διεθνών πωλήσεων όπλων.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ Πρόεδρε Cardin, αντιπρόεδρε Risch, Πρόεδρε McCaul και αντιπρόεδρε Meeks:

Εκ μέρους των μελών των ακόλουθων οργανώσεων – Αμερικανοί Φίλοι του Κουρδιστάν, Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αμερικής, Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, Ινδο-αμερικανικό Ίδρυμα, Για την υπεράσπιση των Χριστιανών και Φόρουμ Μέσης Ανατολής – γράφουμε για να σας παροτρύνουμε να ασκήσετε το υψηλότερο επίπεδο εποπτείας του Κογκρέσου για τυχόν πωλήσεις νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στη Δημοκρατία της Τουρκίας.

Χαιρετίζουμε τα νέα ότι η Τουρκία μπορεί επιτέλους να άρει το μακροχρόνιο βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η καθυστέρηση της Άγκυρας σε αυτό το θέμα ήταν ασυγχώρητη και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος αλλά – σύμφωνα με την δήλωση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν – ένας παράγοντας που ακολουθεί μια «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται εάν αυτή η στάση έχει κόστος για την ενότητα του ΝΑΤΟ ή για τα δυτικά συμφέροντα ασφάλειας.

Το πιο προσβλητικό μέρος της καθυστέρησης της Άγκυρας στην διαδικασία έγκρισης ένταξης της Σουηδίας είναι ο ανοιχτός εκβιασμός για την εξασφάλιση παραχωρήσεων από τη Σουηδία, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που άφησε αυτόν τον εκβιασμό να εξελίσσεται θα πρέπει να οδηγήσει σε αυξημένη επαγρύπνηση εκ μέρους του Κογκρέσου για να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία εναντίον αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων, εταίρων ή αξιών.

Γνωρίζουμε τους διάφορους λόγους που έχει προβάλει το Υπουργείο Εξωτερικών για να υποστηρίξει τις πωλήσεις F-16 στην Τουρκία. Ωστόσο, δύο χρόνια από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), δεν είμαστε πεπεισμένοι για οποιοδήποτε σκεπτικό που δικαιολογεί τη συνεχιζόμενη παραβίαση της CAATSA από την Τουρκία ή την επίκληση τεχνικών στοιχείων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη διατύπωση νομικών επιχειρηματων που αποσκοπούν στην παραλαμψη τόσο των κυρώσεων όσο και των νομοθετικων προθέσεων σας.

Δεδομένου ότι η προηγούμενη συμπεριφορά είναι ο καλύτερος προγνωστικός παράγοντας μελλοντικής συμπεριφοράς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι η χρήση των F-16 από την Τουρκία είναι σύμφωνη με τον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων και την πολιτική της κυβέρνησης για τη μεταφορά συμβατικών όπλων.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πώληση, έχουμε σοβαρές ανησυχίες ότι οι μεταφορές όπλων στην Τουρκία θα συμβάλουν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα αυξήσουν την πιθανότητα σύγκρουσης. Η Τουρκία έχει δανείσει στο παρελθόν αμερικανικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για την επίθεσή του στο Αρτσάχ, έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να βομβαρδίσει τους Κούρδους εταίρους μας στη Συρία και έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να απειλήσει την κυριαρχία της Ελλάδας.

Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Διακήρυξη του Μπακού του 2006 –μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν– μέσω της οποίας δεσμεύονται να υποστηρίξουν η μία τις αδιάλλακτες θέσεις της άλλης στην Κύπρο, την Αρμενία και το Κασμίρ, όλες αντίθετες προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Εφόσον η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει επίσης άλλα αμερικανικά όπλα για να συνεχίσει την σχεδόν 50χρονη παράνομη και βίαιη κατοχή της Κύπρου, να επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία και το Ιράκ και να στοχεύσει απερίσκεπτα τα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ, σίγουρα αντιμετωπίζουμε την πιθανότητα τα αμυντικά όπλα των ΗΠΑ που παρέχονται στην Τουρκία να χρησιμοποιηθούν για παράνομους στρατιωτικούς σκοπούς και όχι μόνο για τους σκοπούς για τους οποίους σκόπευαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ισχυρή πολιτική και οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς και η ρητορική της υποστήριξη προς τους Χούτι πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη προτού της παραχωρηθεί το προνόμιο των προηγμένων όπλων των ΗΠΑ. Ένας αληθινός σύμμαχος, ένας που αξίζει μια ουσιαστική αμυντική σχέση, δεν θα πρέπει να υποστηρίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα μέτωπο ενώ τις υπονομεύει σε άλλο. Οι ΗΠΑ έχουν σε πολλές περιπτώσεις ορίσει τουρκικές οντότητες για υποστήριξη της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας έχει εμπλακεί στο μεγαλύτερο σχέδιο παράκαμψης κυρώσεων στην ιστορία, ένα σχέδιο που ωφελεί το Ιράν. Τελευταία, η Τουρκία έχει κάνει περισσότερα για να κερδίσει τον χαρακτηρισμό του «κράτους χορηγός της τρομοκρατίας» παρά για να ανταποκριθεί στον χαρακτηρισμό του «συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Σας παροτρύνουμε να εφαρμόσετε τον πιο αυστηρό έλεγχο σε οποιαδήποτε πιθανή πώληση ή μεταφορά F-16 ή οποιουδήποτε σημαντικού οπλικού συστήματος στην Τουρκία και να απαιτήσετε μηχανισμούς που θα καθιστούν υπεύθυνη την Άγκυρα εάν συνεχίσει να αγνοεί τη νομοθεσία, τα συμφέροντα και τις συμμαχίες των ΗΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ

Related Posts