Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε λαθραία αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία

Από τη διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία εισήγαγε συστηματικά από τη Βουλγαρία λαθραία αιθυλική αλκοόλη και τη διοχέτευε σε ποτοποϊίες για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών. Κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, με τους διαφυγόντες φόρους να υπολογίζονται σε 590.000 ευρώ, ενώ συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022, δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή από την Βουλγαρία, αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος), με σκοπό την παρασκευή παράνομων αλκοολούχων ποτών και τη διοχέτευσή τους στην Αττική και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η λαθραία αιθυλική αλκοόλη μεταφερόταν σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια με φορτηγά οχήματα, τα οποία μετέφεραν και νόμιμα προϊόντα με παραστατικά, τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνεται αντιληπτή. Για την προσωρινή αποθήκευσή της στην Αττική, χρησιμοποιούσαν μεταφορικές εταιρίες καταρτίζοντας ψευδή παραστατικά ως προς το είδος μεταφοράς και τους παραλήπτες.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση όπου συνελήφθησαν 3 μέλη της οργάνωσης και συγκεκριμένα ο οδηγός του φορτηγού οχήματος και δύο παραλήπτες της λαθραίας ποσότητας οινοπνεύματος, εκ των οποίων ένας ιδιοκτήτης ποτοποιίας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Παράλληλα, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή κλιμακίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Πειραιά, στην επιχείρηση ποτοποιίας καθώς και σε αποθηκευτικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 19.200 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης, μηχάνημα που τοποθετεί τάπες στις φιάλες, μηχάνημα που χρησιμοποιείται για να γεμίζει ασκούς, 3 φιλτροαντλίες, 2 αναμείκτες ποτών, ελκυστήρας (τράκτορας) με συρόμενο επικαθήμενο, 2 VAN, 3 κινητά τηλέφωνα, 1.500 ευρώ και έγγραφα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Related Posts