Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Σώζει την παρτίδα ο Μπάιντεν – «Πυρ και μανία» ο Τραμπ

O Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανασαίνει με ανακούφιση, αφού οι Δημοκρατικοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση μπροστά στο λεγόμενο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών και φαίνεται ότι απέφυγαν τον καταποντισμό, που πολλοί προέβλεπαν.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας του είναι υπαρκτοί: παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του και τη σχετική απουσία του από την καμπάνια, ο Μπάιντεν πιθανώς θα μπορέσει να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή δηλαδή που οι Ρεπουμπλικανοί του Τζορτζ Μπους του νεότερου κατέκτησαν έδρες στην αναμέτρηση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτες και βουλευτές σε Πολιτείες-κλειδιά.

Ανοικτό παραμένει, βέβαια, το ερώτημα τι θα γίνει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν η προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών θα είναι οριακή, όπως διαγράφεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς το εύρος της και το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να κρατήσει τη Γερουσία θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δεύτερο ήμισυ της θητείας του.

«Αγκάθια» στο δρόμο του Μπάιντεν στο δεύτερο μισό της θητείας του

Το κόμμα τού εν ενεργεία προέδρου χάνει παραδοσιακά έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές και με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν και τον υψηλό πληθωρισμό να κορυφώνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν μεγάλες ελπίδες να αλώσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Μια τέτοια απογοήτευση θα είχε εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το εάν ο γηραιότερος πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος γίνεται 80 ετών αυτόν τον μήνα, θα έπρεπε να είναι ξανά υποψήφιος.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής σε πολύ καλύτερη κατάσταση από οποιονδήποτε από τους Δημοκρατικούς προκατόχους του, τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Μπιλ Κλίντον, που αμφότεροι δέχθηκαν σφυροκόπημα στις ενδιάμεσες εκλογές.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες εάν πέσει η Βουλή στα χέρια των αντιπάλων του.

Ούρλιαζε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ «ούρλιαζε στους γύρω του» σήμερα το πρωί, μετά από αποτελέσματα που έδειξαν αδύναμη απόδοση των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές.

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι «είναι ώρα να προχωρήσουμε» από τον αμφιλεγόμενο τέως πρόεδρο και αντ’ αυτού να ρίξουν όλο το βάρος του κόμματος στον Ρον Ντεσάντις για τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Δημοσιογράφος του CNN επικαλείται ανώνυμα έναν σύμβουλο του Τραμπ, ο οποίος περιέγραψε το ξέσπασμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ το πρωί της Τετάρτης, καθώς συνέχιζαν να λαμβάνουν περισσότερα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο αγώνας τόσο για τη Βουλή όσο και για τη Γερουσία εξακολουθεί να είναι αμφίρροπος, παρά το υποσχόμενο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών.

Για τον Τραμπ, ο οποίος ενέκρινε 330 υποψηφίους, οι ενδιάμεσες εκλογές υποτίθεται ότι θα ήταν «παιχνιδάκι», πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αλλά μέσα σε μία νύχτα, πολλοί από τους επιλεγμένους υποψηφίους του έχασαν παταγωδώς, ενώ οι υποψήφιοι που τον αγνόησαν, όπως ο Ντεσάντις και ο Μπράιαν Κεμπ, πέτυχαν τη νίκη.

 

 

Related Posts