Εάν γίνει σεισμός στις Αλκυονίδες θα είναι 6 με 6,5 Ρίχτερ λένε Λέκκας και Τσελέντης

Την έντονη ανησυχία τους για τη σεισμική δραστηριότητα εξέφρασαν τόσο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, όσο και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Ο Άκης Τσελέντης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την περιοχή των Αλκυονίδων αποκαλύπτοντας ότι έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και τον Ευθύμη Λέκκα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε και πάλι την ανησυχία του για τον ανατολικό Κορινθιακό κόλπο. Όπως εξήγησε «ο ανατολικός Κορινθιακός έχει μαζέψει πολύ ενέργεια. 40 χρόνια τώρα. Κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο σεισμό. Αν γίνει σε αυτήν την περιοχή κάποιος σεισμός θα είναι περίπου 6 με 6,5 Ρίχτερ» Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο πιο κοντά στην Αθήνα είναι, θα έχουμε και προβλήματα».

Όσον αφορά την Αθήνα εξήγησε ότι «έχουμε έναν πολεοδομικό ιστό, ο οποίος είναι παλιός. Τα κτίρια που έχουν χτιστεί πριν από το ’60 και το ’50 είναι ευάλωτα. Επίσης στην Αθήνα υπάρχει ένα πυκνό δίκτυο φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης που πάει στα σπίτια. Φανταστείτε σε έναν σεισμό να έχουμε μία κατάρρευση κτιρίου και διαρροή φυσικού αερίου. Θα καεί όλη αυτήν η περιοχή. Έχω πει εδώ και κάποιο καιρό ότι πρέπει να μπουν στις παροχές αντισεισμικές βαλβίδες» τόνισε.

Την ανησυχία του Άκη Τσελέντη επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Ευθύμιος Λέκκας καθώς όπως είπε έχει ενημέρωση για περιοχές σε σεισμική διέγερση, όπως οι Αλκυονίδες, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη. Μιλώντας στον Realfm 97,8 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ελληνικός χώρος χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα γίνει ένας σεισμός. Στον ελληνικό χώρο έχουμε υψηλή σεισμική επικινδυνότητα. Εξετάζουμε πληροφορίες σχετικά με τις έρευνες που εξελίσσονται σε κάθε περιοχή της χώρας, κυρίως στα σημεία που έχουμε κάποια προϊστορία ή έχουμε κάποια υποψία ότι μπορεί να εκδηλωθεί μία μεγάλη σεισμική δραστηριότητα».

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει καταργηθεί η 40μελής Επιτροπή σεισμικού κινδύνου και έχει συσταθεί νέα η οποία είναι 5μελής, με αντικείμενο την εκτίμηση αλλά και διαχείριση σεισμικού κινδύνου.  Όπως εξήγησε η παλιά επιτροπή δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ενώ η νέα 5μελης θα είναι πιο ευκίνητη για να παίρνονται γρήγορα αποφάσεις, να ενημερώνουν την πολιτεία και τους φορείς.

Related Posts