Διεθνής κατακραυγή για τις νέες προκλητικές ενέργειες Τουρκοκύπριων εναντίον κυανοκράνων

Νέες εικόνες με Τουρκοκύπριους να χρησιμοποιούν ακόμη και μπουλντόζες και να επιτίθενται στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο, έρχονται στη δημοσιότητα αποδεικνύοντας το μέγεθος της τουρκικής προκλητικότητας και την προσπάθεια μονομερούς, ανατροπής του εδαφικού Status Quo της Μεγαλονήσου. Προκλητικός ο διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς καθώς μίλησε για ανθρωπιστικό σχέδιο και τόνισε ότι έχει ήδη γίνει κοινοποίηση στον ΟΗΕ και έχει ειπωθεί ότι θα υπάρξει πρόοδος σε σχέση με αυτό.

Η πρωτοφανής και απρόκλητη κίνηση της Τουρκίας που είχε ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό τριών κυανόκρανων, προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες που ζήτησε από την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της από την ουδέτερη ζώνη. Ο γραμματέας καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να επαναδεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να βρει έναν αμοιβαία αποδεκτό τρόπο προόδου στην περιοχή της Πύλας.

Οξύτατη και η αντίδραση της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που τόνισε ότι οι επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες.

«Η ΕΕ καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση» υπογράμμισε.

Την τουρκική προκλητικότητα και την επιχείρησή αλλαγής του εδαφικού καθεστώτος καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή, ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία. προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει: «λόγω της κλιμάκωσης των γεγονότων στην περιοχή της Πύλας, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία ενθαρρύνει σθεναρά τους πολίτες των ΗΠΑ να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια να ταξιδέψουν στα κατεχόμενα αυτό το Σαββατοκύριακο ή μέχρι την αποκλιμάκωση της κατάστασης».

Τα γεγονότα στη Κύπρο καταδίκασε επίσης και η Κίνα, ενώ το μόνο μόνιμο μέλος του συμβουλίου ασφαλείας που ΟΗΕ που δεν έχει πάρει ακόμη θέση είναι η Ρωσία.

Είναι η πρώτη φορά που υπήρχε αυτή η διεθνής αντίδραση, τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Αλφόνσο Βιτάλη ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Αμερικανός Γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μετά τα επεισόδια στην Πύλα: «Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. {…} Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες κλιμάκωσης που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί».

Άμεση παύση των παράνομων ενεργειών και σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας απαίτησε η Αθήνα, η οποία είναι σε πλήρη συντονισμό με τη Λευκωσία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος, επικοινώνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καταδίκασε τη νέα Τουρκοκυπριακή πρόκληση.

«Εξέφρασα την έντονη αποδοκιμασία μου για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στην περιοχή της Πύλας. Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες, ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η Αθήνα θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα και τις παράνομες ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

Πηγή: ΕΡΤ

Related Posts