Διαδηλώσεις στο Λονδίνο για επιστροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Χάος στους Τόρις

Συνάντηση με συμμάχους του είχε ο Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από τις χθεσινοβραδινές, μεταμεσονύκτιες συνομιλίες που είχε με τον αντίπαλό του για την ηγεσία των Τόρις, Ρίσι Σουνάκ. Κύριος σκοπός της χθεσινής συνάντησης των δύο αντρών, είναι να επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε ορισμένες βασικές πολιτικές θέσεις και να συνάψουν μια κάποια συμφωνία, ώστε οι Τόρις να μην οδηγηθούν ξανά στις εσωκομματικές κάλπες. Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία δεν επετεύχθη, επομένως θα κατέβουν στην κούρσα της ηγεσίας των Συντηρητικών ξεχωριστά.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού του εκτός από το ότι διατηρεί το χάος στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος, δημιουργεί και άλλες 24 ώρες ξέφρενων και συνεχών τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων μεταξύ των υποψηφίων, πριν την αυριανή προθεσμία στις 14:00 για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη 100 υποστηρικτών.

Ο Ρίσι Σουνάκ, πάντως, επιβεβαιώνει αυτό που έλεγαν όλοι τις προηγούμενες μέρες: ότι είναι ο πρώτος που κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες υπογραφές. Και αυτό ακριβώς επιβεβαιώθηκε σήμερα το μεσημέρι, καθώς ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του, με ανάρτησή του στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», έγραψε.

Μένει να δούμε αν θα καταφέρουν και οι υπόλοιποι που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να κατέβουν υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και ο Μπόρις Τζόνσον, να συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες υπογραφές στήριξης.

Το βασικό πρόβλημα τον Τόρις, είναι πλέον, ότι είναι τόσο διχασμένοι και έχουν τόσες πολλές εσωκομματικές διαφορές, που στην πραγματικότητα, ακόμα και αυτή η νέα κούρσα για την ηγεσία, μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας, δεν φαίνεται ότι θα λύσει τα προβλήματά τους. Μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα της ηγεσίας του κόμματος, μπορεί να έκανε τα πράγματα λίγο καλύτερα, ωστόσο αφού αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, το Συντηρητικό Κόμμα θα συνεχίσει να προεύται διχασμένο και κατακερματισμένο.

Χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο ζητούν την επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ

Την ίδια ώρα που εξελίσσεται το εσωκομματικό χάος στους Τόρις, χιλιάδες Βρετανοί πολίτες διαδήλωσαν στο κέντρο του Λονδίνου καλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στην ΕΕ.

Η πορεία που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο είχε μεγάλο πλήθος κόσμου, ενώ διαδηλωτές ταξίδεψαν από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να παρευρεθούν στη διαδήλωση. Το Κοινοβούλιο, ο τελευταίος σταθμός της πορείας, κατακλύστηκε από τις σημαίες και τα πλακάτα που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Μία 60χρονη δασκάλα βρέθηκε στην πορεία με την αδερφή της και κάνοντας δηλώσεις στον Guardian, ανέφερε: «Αισθανόμαστε πολύ έντονα ότι για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα, φταίει το δημοψήφισμα του 2016, το οποίο υποτίθεται ότι ήταν ένα συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Δεν ήταν αποτέλεσμα υπερπλειοψηφίας, το 52 και το 48 δεν είναι ποσοστό μ το οποίο μπορείς να ανατρέψεις ολόκληρη τη χώρα. Κοιτάξτε έξι χρόνια που βρισκόμαστε. Οπότε νιώθουμε πολύ έντονα ότι πρέπει να εκλέξουμε μια λογική κυβέρνηση, γενικές εκλογές τώρα, γιατί αυτή η παρτίδα τσακώνεται σαν ποντίκια στο τσουβάλι».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ο Μπόρις Τζόνσον να γίνει ξανά πρωθυπουργός, η 60χρονη δασκάλα είπε: «Αν νομίζουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι η απάντηση, δεν έχουν καταλάβει την ερώτηση. Αυτό είναι απλώς γελοίο. Είναι προσβολή για το έθνος. Είναι πραγματική προσβολή για τον βρετανικό λαό να αναφέρει ακόμη και το όνομά του ως πιθανό υποψήφιο. Δεν ανησυχώ για την επανεκλογή του Μπόρις Τζόνσον. Δεν ανησυχώ. Νομίζω ότι θα ήταν απολύτως υπέροχο, γιατί τότε θα ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των Τόρις. Είναι μια εθνική ντροπή, ένας διεθνής περίγελος, σε αυτό μας μετέτρεψαν».

Από την πλευρά του, ένας 26χρονος εργάτης αποθήκης, είπε ότι είναι σημαντικό για τους πολιτικούς να ακούν αυτούς που θέλουν να επανενταχθούν στην ΕΕ.

«Πρέπει να ακουστεί η φωνή μας. Και ειδικά σε όλο αυτό το χάος, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να μείνει έξω. Ειλικρινά, ο καλύτερος τρόπος για να επανέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο σε τροχιά είναι να επανενταχθεί, τουλάχιστον, στην ενιαία αγορά και μετά στην ΕΕ. Το Brexit ήταν αργός θάνατος για το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια», είπε.

Ένας άλλος διαδηλωτής, ένας 57χρονος που εργάζεται για μια τοπική αρχή, πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποφέρει λόγω της αποχώρησής του από την ΕΕ.

Είπε: «Η αποχώρηση ήταν ένα κακό λάθος. Έχει ήδη κοστίσει πολύ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αν δεν κάνουμε πίσω, θα συνεχίσει να μας κοστίζει… Είμαστε καλύτερα μέσα στην ΕΕ».

Related Posts